Ziarul Știri Online TV este dubios și personajul din spatele lui (adică eu) este și mai dubios

Calin Liviu Georgescu

Nu știam că eu și ziarul meu suntem ”dubioși”. Cel puțin, nu până când nu am publicat un scurt articol în care arătam cum produce USR știri false pe care le distribuie pe scară largă în mass media favorabilă și pe rețelele de socializare. Dar acum știu. Oricine devoalează mașinăria de propagandă a agenturilor creștin-democrate europene din România trebuie să se prezinte mai apoi pe Facebook pentru a-și lua muie de la ”cetățeni”! Mă rog, muie dacă e PSD-ist. Dar cum nici eu și nici ziarul meu, Știri Online TV nu suntem PSD-iști, ba chiar din contra, am scăpat de muie. Suntem doar ”dubioși”. Căci, cum poți fi anti-PSD-ist și să nu fii USR-ist? Iacătă că se poate, na.

De fapt, cu ce-am greșit eu și ziarul meu, în fața ”cetățeanului” de l-am enervat și ne-a etichetat drept ”dubioși”? În primul rând, am greșit că m-am dus pe situl USR ca să aflu cine sunt și ce vor ei. Și acolo am găsit sloganul ăsta: ”REVOLUȚIA CETĂȚENILOR – PUTEREA ÎN MÂNA TA”.

USR pagina web
Captură de ecran din pagina websitului USR: partidul cheamă cetățenii la ”revoluție”

Prima tentație a fost să cred că USR chiar vrea revoluție: abolirea democrației, desființarea partidelor, confiscarea averilor, execuții sumare în pădure, torturi și muncă silnică pentru dizidenți, guvern de revoluționari cu Chichirău la Interne , patrule în cămăși bleu cu banderole pe braț, interzicerea culorii roșii, donarea de muie ne-membrilor USR, raționalizarea șaormelor, cartele telefonice preascultate, d-astea. Plus înlocuirea stemei de pe drapel cu o dungă albastră câș.

Totuși, ca om hârșit în marketing și, în special, în comunicare politică, am înțeles corect ideea: USR nu vrea revoluție, vrea doar să-și mărească baza electorală, apelând la electoratul static și neafiliat politic cu mesaje inflamatorii, care-l pun pe om pe jar. Dar cum acest electorat este și apolitic, USR se face șmecher ca o nevăstuică fugărită și nu-i spune omului să se înroleze în USR, care-i partid politic cu acte, ci îl îndeamnă să rămână acolo, mascat în cetățean anonim, dar să activeze ca și cum ar fi USR-ist, ca un fel de ”cetățean” bine intenționat care nu face politică, vrea doar să ”salveze România”, un fel de patriot secret, cum sunt steluțele anonime ale agenților de la intrarea în sediul CIA din Virgina, au onoarea întreagă, dar nume, nu.

În acest mod ingenios, USR transmite sugestia că oricine nu face politică este, în mod automat, și membru USR și, pe cale de consecință, răspândac de userisme.

Fiindcă USR-iștii s-au gândit așa: nu vrem membri, vrem voturi, și mai ales le vrem rău de tot pe acelea, foarte numeroase, ale celor care nu votează. Căci, se știe că și-n România, cel mai numeros electorat este tot ăla care nu merge la vot și acolo este mana cerească pentru un partid micuț, gălăgios și fără lideri și doctrină, ca USR. Or, eu, fiind și cetățean și apolitic, m-am trezit dintr-o dată că sunt ținta propagandei USR: Ești cetățean? Fă revoluție, ia puterea în mâna ta!

Din fericire, sunt deja prea burghez ca să mă electrocutez spiritual la auzul cuvântului ”revoluție” (mai ales că la mine ar fi și a doua, m-aș repeta), așa că replica mea, deși nespusă cu glas tare, a venit prompt: ”Mulțumesc pentru ofertă, ia-o dumneata în mână, mai bine”. Ceea ce cred că se va și întâmpla, USR și ”cetățenii” USR-izați o vor lua în mână, dar aia nu va fi puterea.

De fapt, ce mare devoalare am făcut noi în ziar? Am scris, în clar, cum funcționează activismul USR-ist: face cuiburi. Activiștii USR (cei cu acte) caută din om în om, prin prieteni, cunoștințe și recomandări români destul de supărați ca să-și lase treaba lor și să facă treaba USR, adică să intre pe Facebook, să-și facă o pagină și să adune acolo alți români supărați, iar apoi, toți acești supărați, cu toate cuiburile lor, să dea like și share la mesajele care vin de la USR. Deci, simplu.

Un clasic model de vânzări în rețea, cam ca la Oriflame, doar că omul nu vinde cremele lui Tatoiu, ci mici pachețele cu propagandă produsă la sediul USR. Și cum modelul de business de vânzări în rețea pleacă de la constatarea că fiecare agent de vânzări își vinde produsele, în primul rând, celor 10 cunoștințe și prieteni din anturaj, așa se explică de ce, de exemplu, ”românii din diaspora”, sunt de fapt câteva mici grupulețe de câte 10 prieteni care primesc teme de la ”centru” și le ”vând” mai departe cui stă să-i asculte.

Așa se explică de ce ”românii care fac coadă la vămi ca să intre în țară” nu sunt un tsunami uman care se gâtuie la porțile înguste ale vămii Borș, ci sunt, de fapt, mici grupuri de câte maxim zece inflamați voioși care, venind ei oricum în țară pentru Sfânta Maria Mare, pe 15 august, s-au gândit să unească weekendul din 10 cu ziua liberă din 15 (aici de vede gândirea adevăratului român) să treacă și pe la București pe la rude, și pe la protest, că tot e-n centru, dar și să-și facă niște poze cu drapelul, ca să vadă prietenii că ei nu s-au dus în vest ca să facă bani, ci s-au dus ca să promoveze românismul, adică ei nu erau lefteri, cum credea vecinii din cartier, ci erau ”diaspora”.

Pe scurt, cam acestea au fost voalurile pe care le-am devoalat eu și ziarul meu, Știri Online TV, de ne-a ieșit vorba prin cuiburile USR-iste că suntem dubioși: am scris, scriem și vom scrie mereu că oricât de lăudabile ar fi intențiile unui partid politic (și toate-s, de fapt, lăudabile, doar la realizare devin reprobabile), atât timp cât propaganda pe care o desfășoară este mizerabilă, toxică și rupe prăpădita asta de coeziune pe care o mai avem între noi, ca români (și ca oameni, în fond), pentru a o înlocui cu o coeziune bazată pe adeziune, merită flit. Deci, flit, partide, megaflit USR!

Mai bine dubios decât activist!

Călin-Liviu Georgescu – Director Editorial Știri Online TV