Connect with us
Bot Bot

Ultra Scurte

Presa de la Bot se-mpute

Tripla concediere a jurnalistului Mălin nu este, nici pe departe, un caz care pune în discuție libertatea de opinie a unui jurnalist, așa cum se lamentează . s-a raliat public unui protest pe care patronul care îi plătește salariul îl consideră a fi împotriva principiilor sale. Și patronul are dreptate. Nu poți fi angajat la Vatican și lider neonazist în timpul liber. Nu că ziarul România Liberă ar fi Vaticanul în ecuația asta, sau că ar fi extremist. Presa este o industrie serioasă, și una foarte competitivă. Ziarele sunt firme private care se fondează pentru idei și principii clare, iar acelea reprezintă felul cum patronatul înțelege să influențeze societatea. Libertatea presei este mai mereu greșit înțeleasă, în primul rând pentru că este confundată cu libertatea ziaristului de a scrie ce vrea el, dar nu și în conjuncție cu libertatea patronului ziarului de a-și proteja și promova  ideile pentru care fondat ziarul. De fapt, este simplu: datorită libertății de expresie și a libertății presei, înființarea acestor centre de influență care se numesc ziare, este liberă, dar fără a oferi ziaristului libertatea de a scrie de a se manifesta împotriva principiilor ziarului care îi plătește salariul. În presă, te identifici (ca să nu zic ”pliezi”) pe ideile patronatului, sau dacă nu, ești liber să îți găsești alt ziar, care are principii ca ale tale, și să te exprimi liber acolo. Așa aș înțelege, în ziua de azi (dar a fost vreodată, altfel?) libertatea jurnalistului: este liber să-și aleagă ziarul care ”gândește” ca el. Iar ziarul are, de asemenea, tot dreptul să facă aceeași alegere. Pentru orice altă formă de libertate a presei există blogurile, cea mai pură expresie a libertății de expresie, dacă asta cauți în viață, și când scriu asta nu sunt cinic, ci doar realist.

Necazul lui Bot, nu vine, așadar, de la patronat, ci de la Bot însuși. Când știi că patronul ziarului consideră că ”binomul” i-a ucis tatăl, iar tu să te afișezi cu zurgălăi la manifestații ”pro binom”, asta este o vanitate la limita prostiei, nu o expresie a independenței presei. Iar față de normele sociale acceptate este pură indelicatețe, ca să nu zic mârlănie, chit că defunctul Adamescu era, după cum se zice, un nefrecventabil.

Eu consider tot acest episod un caz de inflamare tipică gen #rezist, unde un flecea se apucă și se pișă pe toate regulile sociale acceptate, doar pentru că poate și pentru că cineva a organizat un concurs de pișat.

Dar Bot s-a pișat destul. Acum, are mâinile libere să lupte pentru independența presei. Succes.

Callimah

Advertisement Pub

Breaking News

Kelemen Hunor îi pune etichetă lui Pleșu

Hunor

Kelemen Hunor l-a etichetat pe Andrei Pleșu drept ”un om cu mult tact, dar meschin”. Hunor a replicat unui editorial al lui Andrei Pleșu în care Pleșu scria: ”nu-mi iese din minte proasta creștere, lipsa de tact, mediocritatea contextuală a unui lider maghiar, care a ținut sa precizeze că minoritatea pe care o reprezintă nu vrea și nu poate să participe la sărbatoarea Centenarului.”

Hunor a completat scriind că el preferă să fie considerat ”prost crescut dar sincer”.

Mai mult

Stiri Online

Stiri Online TV la subiect: procurorii amenință cu pensionarea

pe Facebook: Horodniceanu zice că procurorii amenință cu pensionarea. Cred că amenință doar bugetul de pensii, că altceva ce. Ar trebui să-i lase-n pensie, că dacă rămân ei, le plătim salariile noi, cu toții. Dacă ies, numai tefelimea plătește. Iubești, plătești.

Mai mult

Stiri Online

Stiri Online TV la subiect: Antena 3 exclusă de la aniversarea PNL

pe Facebook: PNL-iștii i-au dat afară pe Antena 3 de la evenimentul de aniversare a 143 de ani de liberalism dar mai bine se dădeau afară pe ei înșiși, că PNL este astăzi partid creștin-democrat, nu liberal, ce treabă mai au ei cu Brătienii & Comp. Dacă erau liberali, ar fi trebuit să-i lăse pe Antena3 la eveniment dar să nu le dea maximixuri.

Mai mult