Connect with us
Pub
Cioran Cioran

Artă și cultură

”Nu este naționalist acela… ”

Actualitatea scrierilor marilor personalități ale României, într-un fragment sin cartea  ”Schimbarea la față a României”, de Emil :

„Pierdut este acela pentru care retrăirea destinului nostru nu este o răspântie în viața sa și un prilej de tragedie. Nu este naționalist acela pe care nu-l chinuie până la halucinație faptul că noi, românii, n-am făcut până acum istorie, ci am așteptat să ne facă istoria, să ne dinamizeze un torent transcendent ființei noastre; nu este naționalist acel ce nu e frământat de limitarea fatală care închide România în cercul și fatalitatea culturilor mici, a acelor culturi care n-au curajul să se învârtă în jurul propriei lor axe: nu e naționalist acel care nu suferă infinit că România n’are misiunea istorică a unei culturi mari, imperialismul politic, megalomania inerentă și voința nesfârsită de putere, caracteristice marilor națiuni, precum nu e naționalist acel ce nu dorește fanatic saltul transfigurator.”  – Emil Cioran, ”Schimbarea la față a României)

Advertisement Pub

Artă și cultură

Spectacol eveniment la Cercul Militar Național din București: ”România Mare se face cu români mari”

Romania Mare se face cu romani mari

Romania Mare se face cu romani mari

”Romania Mare se face cu români mari”  este un spectacol – eveniment care are loc la Cercul Militar Național din București, luni 12 noiembrie la orele 19:00, iar intrarea este liberă.

În spectacol apar actorii Ana Calciu, Viorica Vatamanu, Anca Sigartău, Dana Voicu, Tomi Cristin, Silviu Biriș, Bogdan Iacob și Valentin Paraschivu.

Regizorul și scriitorul Ivona Boitan semnează textul și regia spectacolului, iar scenografia este realizată de Ileana Zirra.

Intrarea este gratuită cu rezervare la numărul de telefon: 021 3138 680

Mai mult

Artă și cultură

Festivalul Musica Barcensis, Brașov continuă până pe 26 august

Mai mult

Artă și cultură

”Feminismul a luat-o razna”: ”Nimfe” de Waterhouse a fost cenzurat

stiri online tv

”Feminismul a luat-o razna” scrie pe unul din numeroasele post-it-uri care au acoperit peretele gol al galeriei Manchester Art Gallery, în locul unde ar fi trebuit să se afle lucrarea pictorului victorian JW Waterhouse (1849-1917), intitulată ”Nimfe”.

Scandalul a început când curatorul expoziției, Clare Gannaway, a decis să scoată tabloul, deoarece, în opinia sa, lucrarea ”înfățișează femeile într-o ipostază pasivă, care nu face cinste reprezentării femeii.”

În replică, vizitatorii expoziției au comentat revoltați gestul, lipind pe peretele unde se afla lucrarea sute de mesaje de dezaprobare.

Dar abia în aceste zile, curatorul expoziției a revenit asupra subiectului, afirmând că ar fi fost vorba de ”chestiuni sensibile, incompatibile cu ceea ce cred oamenii de azi despre sexualitate și rasă”.

Cu toate acestea, postarea curatoarei de pe blogul expoziției, în care lasă să se înțeleagă că cenzura este legată de imaginea femeii, nu a fost ștearsă.

Scandalul a avut un efect pozitiv asupra Galeriei din Manchester, numărul de vizitatori crescând spectaculos.

Mai mult