Connect with us
Pub
Simona-Camelia MARCU Simona-Camelia MARCU

Actualitatea

CSM, reacție promptă și exemplară la Raportul MCV 2018

, Consiliul Superior al Magistraturii a emis, miercuri 14 noimebrie 2018, un punct de vedere în urma raportului UE privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV România 2018)

”Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de Raportul Comisiei Europene către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, dat publicităţii la data de 13 noiembrie 2018.

În legătură cu unele aspecte reţinute în Raport, pentru a asigura o corectă informare a opiniei publice, se impune a fi semnalate şi unele erori factuale sau de apreciere, în legătură cu activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, de natură să creeze o percepţie greşită cu privire la această autoritate publică.

1. În ceea ce priveşte evoluţia poziţiei instituţionale exprimate de Consiliul Superior al Magistraturii faţă de înfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, precizăm următoarele:

Prin Decizia nr. 33/2018, Curtea Constituţională a reţinut, în esenţă, că „ (…) aceasta (…) constituie o garanţie legală a principiului independenţei justiţiei, sub aspectul componentei sale individuale, independenţa judecătorului. Se asigură, pe această cale, o protecţie adecvată a magistraţilor împotriva presiunilor exercitate asupra lor, împotriva abuzurilor săvârşite prin sesizări/denunţuri arbitrare şi se asigură o practică unitară, la nivelul acestei structuri de parchet, cu privire la efectuarea actelor de urmărire penală pentru infracţiunile săvârşite de magistraţi” (par. 141).

În raport de cele reţinute de instanţa de contencios constituţional, în şedinţa din data de 13 noiembrie 2018, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

2. În cadrul procedurilor privind adoptarea legilor justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii a avut o atitudine pozitivă, formulând numeroase propuneri menite să îmbunătăţească reglementările legale în domeniu, multe dintre acestea fiind, de altfel, însuşite în procesul legislativ.

Consecvent aceleiaşi abordări, chiar în condiţiile în care legea nu prevede cerinţa avizării, Consiliul a evaluat propunerile legislative vizând codurile în materie penală şi civilă care i-au fost transmise de către legiuitor şi, pe baza observaţiilor comunicate de instanţe şi parchete, a formulat un număr însemnat de propuneri de adaptare a legislaţiei, o parte dintre acestea fiind însuşite în procedura parlamentară derulată până în prezent.

3. În acelaşi timp, în conţinutul raportului se impută Consiliului Superior al Magistraturii că a exercitat presiune asupra Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin faptul că nu a reînnoit mandatul preşedintelui Secţiei penale a acestei instanţe. O astfel de constatare este inacceptabilă, deoarece numirea în funcţiile de conducere de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, este prerogativa exclusivă a Secţiei pentru judecători şi intră în marja sa de apreciere. În plus, raportul ignoră constatările obiective ale Secţiei pentru judecători, care au fundamentat hotărârea de respingere a candidaturii şi care au fost prezentate amplu în cuprinsul acesteia. Pe de altă parte, faptul că nu a fost reînnoit mandatul preşedintelui Secţiei penale nu poate influenţa în niciun fel judecata în cauzele penale cu care este învestită Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.Mai mult, judecătorul în discuţie a fost delegat ulterior în funcţia de preşedinte de secţie, calitate pe care, prin delegare, o exercită şi în prezent, continuând să soluţioneze cauzele penale cu care a fost învestit. În plus, premisele eronate pe care se fundamentează concluzia raportului ar însemna că nu ar fi posibilă în nicio situaţie numirea în această funcţie a altui judecător, fapt care, evident, nu poate fi acceptat.

4. Referitor la concluzia raportului vizând necesitatea numirii imediate de către Consiliul Superior al Magistraturii a echipei interimare de conducere a Inspecţiei Judiciare şi a numirii, în termen de 3 luni, prin concurs, a unei noi conduceri a Inspecţiei Judiciare, precizăm că la nivelul Consiliului este în curs de derulare procedura de transparenţă decizională prealabilă adoptării noului Regulament pentru numirea în funcţie a inspectorului şef al Inspecţiei Judiciare, ceea ce împietează asupra celerităţii procedurii.

5. Raportul reţine că Ordonanţa de urgenţă nr. 92/2018 consolidează competenţa ministrului justiţiei de a declanşa proceduri disciplinare în mod specific împotriva procurorilor. În realitate, modificările legislative operate succesiv în cursul anului 2018 au eliminat calitatea de titular al acţiunii disciplinare pe care ministrul o avea anterior. Această calitate a fost înlocuită cu o simplă posibilitate a ministrului justiţiei de a sesiza Inspecţia Judiciară, ca orice altă persoană interesată, în vederea efectuării de verificări în legătură cu abaterile disciplinare săvârşite de judecători şi procurori.

Prezenta poziţie publică a fost adoptată cu votul majorităţii membrilor Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.”

Advertisement Pub

Actualitatea

Rușii nu văd cu ochi buni sistemul de apărare antirachetă THAAD din România

 – Putin urmărește îndeaproape situaţia legată de planurile SUA de a desfăşura temporar în România sistemul de apărare antirachetă THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), a declarat ministrul adjunct de externe rus Aleksandr Gruşko.

„Situaţia este urmărită îndeaproape. Un proverb rusesc spune: ‘Nimic nu este mai permanent decât ceva temporar'”, a spus el. „Există întrebări: care sunt motivele pentru implementarea ca atare a THAAD şi ce implică modernizarea instalaţiilor antirachetă în România?”, a adăugat Gruşko în marja celei de-a 27-a reuniuni a Consiliului pentru politică externă şi apărare din Rusia (SVOP), organizaţie neguvernamentală care grupează importanţi oameni politici, diplomaţi, analişti de politică etc.

„Ni s-a spus că elementele antirachetă care se desfăşoară la o bază în România sunt destinate exclusiv pentru a contracara ameninţările cu rachetă provenind din exteriorul regiunii euroatlantice şi că, potrivit caracteristicile lor fizice, ele nu sunt capabile să intercepteze armele strategice din dotarea Rusiei”, a spus în continuare diplomatul rus.

Potrivit acestuia, Moscova este interesată să ştie ce fel de lucrări vor fi efectuate la instalaţiile antirachetă din România.acestuia”,

Mai mult

Actualitatea

Stiri Online TV totul despre Alegeri Europarlamentare 26 Mai 2019

Stiri Online TV
Europarlamentare – alegeri pentru Parlamentul European se vor desfășura în România pe 26 mai 2019. 
 
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2019
 
Șapte candidați independenți și 23 de formațiuni politice s-au înregistrat la Biroul Electoral Central în vederea alegerilor.
 
 
Dintre acestea, BEC a validat candidaturile a 13 partide și alianțe și a trei candidați independenți.
 
Stiri Online TV
 
 
Lista candidaților PSD
 
1 Rovana Plumb
2 Carmen Avram
3 Claudiu Manda
4 Cristian Terheș
5 Dan Nica
6 Maria Grapini
7 Tudor Ciuhodaru
8 Dragoș Benea
9 Victor Negrescu
10 Andi Cristea
11 Natalia Intotero
12 Gabriela Zoană
13 Bianca Gavriliță
14 Emilian Pavel
15 Doina Pană
16 Crina Chilat
17 Mariana Bălănică
18 Răzvan Popa
19 Luminița Jivan
20 Alin Pavelescu
21 Ioan Augustin
22 Cătălin Grigore
23 Roxana Pațurcă
24 Oana Florea
25 Dragoș Pui
26 Mihai Macaveiu
27 Liviu Brăiloiu
28 Florin Manole
29 Ion Voinea
30 Horia Grama
31 Alexandru Popa
32 Aida Căruceru
33 Gheorghe Tomoiagă
34 Anca Raiciu
35 Marius Mărgărit
36 Nasi Calențaru
37 Cristina Tărteață
38 Petru Moț
39 Luminița Țundrea
40 Emanuel Iacob
41 Cătălin Unciuleanu
42 Gabriel Răducanu
43 Andrei Sima
 
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2019 CANDIDAȚI
 
Lista candidaților PNL
 
1 Rareș Bogdan
2 Mircea Hava
3 Siegfried Mureșan
4 Vasile Blaga
5 Adina Vălean
6 Daniel Buda
7 Dan Motreanu
8 Gheorghe Falcă
9 Cristian Bușoi
10 Marian-Jean Marinescu
11 Vlad Nistor
12 Mihai Țurcanu
13 Violeta Alexandru
14 Ligia Popescu
15 Ana-Maria Dumitru
16 Mădălin Teodosescu
17 Ciprian Epure
18 Ciprian Ciucu
19 Aleodor Frâncu
20 Claudia Benchescu
21 Adrian Dupu
22 Dragoș Soare
23 Ionel Palăr
24 Tudor Polak
25 Emanuel Soare
26 Marius Minea
27 Gabriel Șerban
28 Claudiu Chira
29 Alexandru Salup-Rusu
30 Aurelian Cotinescu
31 Cosmina-Giorgiana Neamțu
32 Alexandru-Ștefan Părduț
33 Costel Stanca
34 Gheorghe Firon
35 Cristina Chivu
36 Sorina-Cristina Marin
37 Daniel Grosu
38 Alexandru Țoncu
39 Viorica Mihai
40 Adrian Tabarac
41 Larissa Bîrsan
42 Cristian Chirteș
43 Marcel Vela
 
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2019 CANDIDAȚI
 
Lista candidaților USR+PLUS
 
1 Dacian Cioloș (PLUS)
2 Cristian Ghinea (USR)
3 Dragoș Pîslaru (PLUS)
4 Clotilde Armand (USR)
5 Dragoș Tudorache (PLUS)
6 Nicolae Ștefănuță (USR)
7 Vlad Botoș (USR)
8 Ramona Strugariu (PLUS)
9 Vlad Gheorghe (USR)
10 Alin Mituța (PLUS)
11 Naomi Reniuț-Ursoiu (USR)
12 Valeriu Nicolae (PLUS)
13 Oana Țoiu (PLUS)
14 Radu Ghelmez (USR)
15 Liviu Iolu (PLUS)
16 Radu Mihaiu (USR)
17 Andrei Ion (PLUS)
18 Iulian Lorincz (USR)
19 Adriana Cristian (USR)
20 Oana Popescu (PLUS)
21 Camelia Crișan (USR)
22 Anca Majaru (PLUS)
23 George Țăranu (USR)
24 Bogdan Deleanu (PLUS)
25 Ștefan Pălărie (PLUS)
26 Silviu Gurlui (USR)
27 Alexandru Grigorescu-Negri (PLUS)
28 Teodora Stoian (USR)
29 George Gima (PLUS)
30 Alexandru Vărzaru (USR)
31 Raluca Amariei (USR)
32 Anca Radu (PLUS)
33 Miroslav Tașcu-Stavre (USR)
34 Gabriela Mirescu-Gruber (PLUS)
35 Florin Andrei (USR)
36 Cătălina Sofron (PLUS)
37 Dan Clinci (PLUS)
38 Emanuel Stoica (USR)
39 Iulian Crăciun (PLUS)
40 Octavian Berceanu (USR)
41 Daniela Șerban (PLUS)
42 Cristina Iurișniți (USR)
43 Elena Uram (USR)
 
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2019 CANDIDAȚI 
 
Lista candidaților ALDE
 
1 Norica Nicolai
2 Daniel Barbu
3 Renate Weber
4 Ovidiu Silaghi
5 Varujan Vosganian
6 Andrei Gerea
7 Radu Silaghi
8 Eusebiu Pistru-Popa
9 Horia Toma
10 Tudor Ionescu
11 Sorin Umbrărescu
12 Bogdan Ștefanachi
13 Ionel Muscalu
14 Iulian Hristea
15 Ovidiu Sîrbu
16 Sorin Roșu-Mareș
17 Gabriel Daraban
18 Dorin Corcheș
19 Robert Tudorache
20 Raphael Nazaruk
21 Bogdan Lazăr
22 Eduard Luca
23 Cătălin Burcescu
24 Mihai Cîrloganu
25 Constantin Voicu
26 Mihaela Hușanu
27 Ionuț Nuică
28 Alexandra Roșca
29 Ștefan Deaconu
30 Maria Kruppa
31 Nicolae Gherman
32 Bogdan Tănase
33 Lia-Ruxandra Ruscea
34 Alexandru Gurghian
35 Ioan Tiriteu
36 Alexandru Badea
37 Ucu Dima
38 Marian Stoica
39 Oana Mina-Drăghici
40 Alexandru Bujac
41 Mihai Hanganu
42 Nicolae Pungă
 

REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2019

Sondaje

Sursă Dată Eșantion PSD PNL ALDE USR+PLUS PRO UDMR PMP Altele Avans
             
IMAS 18 mar.–3 apr. 2019 1.010 21,5% 25,2% 12,7% 17,7% 11,2% 5,1% 4,7% 1,9% 3,7%
CURS 12–25 mar. 2019 1.067 31% 23% 10% 13% 8% 5% 6% 4% 8%
BCS 15–20 mar. 2019 1.144 25,8% 31,5% 7,9% 11,7% 6,7% 4,6% 5,9% 3,1% 5,7%
INSCOP 5–13 mar. 2019 1.053 26,9% 26,3% 9,3% 15,3% 9,1% 5% 4,4% 3,7% 0,6%
PNL feb.–mar. 2019 N/A 24,6% 27,9% 11,8% 16% 6,7% N/A N/A 13% 3,3%
CURS 13–28 feb. 2019 1.500 31% 23% 12% 13% 10% 5% 5% 1% 8%
IMAS 1–21 feb. 2019 1.010 22,7% 22,6% 12,5% 17,9% 13,4% 4,7% 4,4% 1,8% 0,1%
Sursă Dată Eșantion PSD PNL ALDE USR PLUS[a] PRO UDMR PMP Altele Avans
               
CURS 21 ian.–6 feb. 2019 1.067 32% 22% 9% 8% 5% 9% 5% 5% 5% 10%
INSCOP 21 ian.–5 feb. 2019 1.080 27,8% 26,7% 9,2% 10% 7% 6,6% 5,1% 4,4% 3,2% 1,1%
IMAS 21 ian.–5 feb. 2019 N/A 24,5% 23,3% 12,8% 13,2% 7,4% 9,1% 5,7% 2,5% 1,5% 1,2%
IMAS 11–30 ian. 2019 1.011 17,4% 16,5% 9,1% 9,3% 5,2% 6,4% 4% 1,8% 1,1%[b] 0,9%
BCS 12–20 ian. 2019 N/A 23% 23,7% 8,1% 6,5% 8,1% 10,7% 4,8% 9,3% 1,9% 0,7%
PNL dec. 2018 26.000 30,2% 27,8% 11,5% 10,2% 5% 5,5% 5,1% 4,2% 0,7% 2,4%
CURS 24 nov.–9 dec. 2018 1.067 33% 20% 9% 7% 5% 9% 6% 5% 6% 13%
CURS 26 oct.–12 nov. 2018 1.067 38% 15% 15% 8% 7% 9% 3% 5% 3% 23%
Avangarde 15–22 sep. 2018 N/A 33% 25% 14% 5% 12% 5% N/A 5% 1% 8%
 
Alegeri 2014 25 mai 2014 N/A 37,6% 27,2%[c] 6,2% 6,2% 10,8% 22,6%

Rezultate alegeri europarlamentare

 
Partid/Candidat Număr de
candidați
Voturi Mandate Modificare % din mandate % din voturi
Partid național Partid european Grup europarlamentar
  Partidul Social Democrat PES S&D 43          
  Alianța 2020 USR+PLUS

43          
  Alianța Liberalilor și Democraților ALDE ALDE 42          
  Uniunea Națională pentru Progresul României 43          
  PRO România PDE 33          
  Partidul Național Liberal EPP EPP 43          
  Uniunea Democrată Maghiară din România EPP EPP 43          
  Partidul Mișcarea Populară EPP 43          
  Partidul România Unită 30          
  Partidul Social Democrat Independent 43          
  Partidul PRODEMO 27          
  Blocul Unității Naționale 12          
  Partidul Socialist Român 28          
  Candidat independent: Gregoriana Tudoran 1          
  Candidat independent: George Simion 1          
  Candidat independent: Peter Costea 1          
Total: 18.937.258 de alegători cu drept de vot[47]     33[48] ▲ 1 100% 100%
Sursă: Biroul Electoral Central

Note

Mai mult

Actualitatea

Stiri Online TV lista candidati PNL Alegeri Europarlamentare 26 Mai 2019

Stiri Online TV
Europarlamentare – alegeri pentru Parlamentul European se vor desfășura în România pe 26 mai 2019. 
 
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2019
 
Șapte candidați independenți și 23 de formațiuni politice s-au înregistrat la Biroul Electoral Central în vederea alegerilor.
 
 
Dintre acestea, BEC a validat candidaturile a 13 partide și alianțe și a trei candidați independenți.
 
Stiri Online TV
 
 
Lista candidaților PSD
 
1 Rovana Plumb
2 Carmen Avram
3 Claudiu Manda
4 Cristian Terheș
5 Dan Nica
6 Maria Grapini
7 Tudor Ciuhodaru
8 Dragoș Benea
9 Victor Negrescu
10 Andi Cristea
11 Natalia Intotero
12 Gabriela Zoană
13 Bianca Gavriliță
14 Emilian Pavel
15 Doina Pană
16 Crina Chilat
17 Mariana Bălănică
18 Răzvan Popa
19 Luminița Jivan
20 Alin Pavelescu
21 Ioan Augustin
22 Cătălin Grigore
23 Roxana Pațurcă
24 Oana Florea
25 Dragoș Pui
26 Mihai Macaveiu
27 Liviu Brăiloiu
28 Florin Manole
29 Ion Voinea
30 Horia Grama
31 Alexandru Popa
32 Aida Căruceru
33 Gheorghe Tomoiagă
34 Anca Raiciu
35 Marius Mărgărit
36 Nasi Calențaru
37 Cristina Tărteață
38 Petru Moț
39 Luminița Țundrea
40 Emanuel Iacob
41 Cătălin Unciuleanu
42 Gabriel Răducanu
43 Andrei Sima
 
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2019 CANDIDAȚI
 
Lista candidaților PNL
 
1 Rareș Bogdan
2 Mircea Hava
3 Siegfried Mureșan
4 Vasile Blaga
5 Adina Vălean
6 Daniel Buda
7 Dan Motreanu
8 Gheorghe Falcă
9 Cristian Bușoi
10 Marian-Jean Marinescu
11 Vlad Nistor
12 Mihai Țurcanu
13 Violeta Alexandru
14 Ligia Popescu
15 Ana-Maria Dumitru
16 Mădălin Teodosescu
17 Ciprian Epure
18 Ciprian Ciucu
19 Aleodor Frâncu
20 Claudia Benchescu
21 Adrian Dupu
22 Dragoș Soare
23 Ionel Palăr
24 Tudor Polak
25 Emanuel Soare
26 Marius Minea
27 Gabriel Șerban
28 Claudiu Chira
29 Alexandru Salup-Rusu
30 Aurelian Cotinescu
31 Cosmina-Giorgiana Neamțu
32 Alexandru-Ștefan Părduț
33 Costel Stanca
34 Gheorghe Firon
35 Cristina Chivu
36 Sorina-Cristina Marin
37 Daniel Grosu
38 Alexandru Țoncu
39 Viorica Mihai
40 Adrian Tabarac
41 Larissa Bîrsan
42 Cristian Chirteș
43 Marcel Vela
 
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2019 CANDIDAȚI
 
Lista candidaților USR+PLUS
 
1 Dacian Cioloș (PLUS)
2 Cristian Ghinea (USR)
3 Dragoș Pîslaru (PLUS)
4 Clotilde Armand (USR)
5 Dragoș Tudorache (PLUS)
6 Nicolae Ștefănuță (USR)
7 Vlad Botoș (USR)
8 Ramona Strugariu (PLUS)
9 Vlad Gheorghe (USR)
10 Alin Mituța (PLUS)
11 Naomi Reniuț-Ursoiu (USR)
12 Valeriu Nicolae (PLUS)
13 Oana Țoiu (PLUS)
14 Radu Ghelmez (USR)
15 Liviu Iolu (PLUS)
16 Radu Mihaiu (USR)
17 Andrei Ion (PLUS)
18 Iulian Lorincz (USR)
19 Adriana Cristian (USR)
20 Oana Popescu (PLUS)
21 Camelia Crișan (USR)
22 Anca Majaru (PLUS)
23 George Țăranu (USR)
24 Bogdan Deleanu (PLUS)
25 Ștefan Pălărie (PLUS)
26 Silviu Gurlui (USR)
27 Alexandru Grigorescu-Negri (PLUS)
28 Teodora Stoian (USR)
29 George Gima (PLUS)
30 Alexandru Vărzaru (USR)
31 Raluca Amariei (USR)
32 Anca Radu (PLUS)
33 Miroslav Tașcu-Stavre (USR)
34 Gabriela Mirescu-Gruber (PLUS)
35 Florin Andrei (USR)
36 Cătălina Sofron (PLUS)
37 Dan Clinci (PLUS)
38 Emanuel Stoica (USR)
39 Iulian Crăciun (PLUS)
40 Octavian Berceanu (USR)
41 Daniela Șerban (PLUS)
42 Cristina Iurișniți (USR)
43 Elena Uram (USR)
 
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2019 CANDIDAȚI 
 
Lista candidaților ALDE
 
1 Norica Nicolai
2 Daniel Barbu
3 Renate Weber
4 Ovidiu Silaghi
5 Varujan Vosganian
6 Andrei Gerea
7 Radu Silaghi
8 Eusebiu Pistru-Popa
9 Horia Toma
10 Tudor Ionescu
11 Sorin Umbrărescu
12 Bogdan Ștefanachi
13 Ionel Muscalu
14 Iulian Hristea
15 Ovidiu Sîrbu
16 Sorin Roșu-Mareș
17 Gabriel Daraban
18 Dorin Corcheș
19 Robert Tudorache
20 Raphael Nazaruk
21 Bogdan Lazăr
22 Eduard Luca
23 Cătălin Burcescu
24 Mihai Cîrloganu
25 Constantin Voicu
26 Mihaela Hușanu
27 Ionuț Nuică
28 Alexandra Roșca
29 Ștefan Deaconu
30 Maria Kruppa
31 Nicolae Gherman
32 Bogdan Tănase
33 Lia-Ruxandra Ruscea
34 Alexandru Gurghian
35 Ioan Tiriteu
36 Alexandru Badea
37 Ucu Dima
38 Marian Stoica
39 Oana Mina-Drăghici
40 Alexandru Bujac
41 Mihai Hanganu
42 Nicolae Pungă
 

REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2019

Sondaje

Sursă Dată Eșantion PSD PNL ALDE USR+PLUS PRO UDMR PMP Altele Avans
             
IMAS 18 mar.–3 apr. 2019 1.010 21,5% 25,2% 12,7% 17,7% 11,2% 5,1% 4,7% 1,9% 3,7%
CURS 12–25 mar. 2019 1.067 31% 23% 10% 13% 8% 5% 6% 4% 8%
BCS 15–20 mar. 2019 1.144 25,8% 31,5% 7,9% 11,7% 6,7% 4,6% 5,9% 3,1% 5,7%
INSCOP 5–13 mar. 2019 1.053 26,9% 26,3% 9,3% 15,3% 9,1% 5% 4,4% 3,7% 0,6%
PNL feb.–mar. 2019 N/A 24,6% 27,9% 11,8% 16% 6,7% N/A N/A 13% 3,3%
CURS 13–28 feb. 2019 1.500 31% 23% 12% 13% 10% 5% 5% 1% 8%
IMAS 1–21 feb. 2019 1.010 22,7% 22,6% 12,5% 17,9% 13,4% 4,7% 4,4% 1,8% 0,1%
Sursă Dată Eșantion PSD PNL ALDE USR PLUS[a] PRO UDMR PMP Altele Avans
               
CURS 21 ian.–6 feb. 2019 1.067 32% 22% 9% 8% 5% 9% 5% 5% 5% 10%
INSCOP 21 ian.–5 feb. 2019 1.080 27,8% 26,7% 9,2% 10% 7% 6,6% 5,1% 4,4% 3,2% 1,1%
IMAS 21 ian.–5 feb. 2019 N/A 24,5% 23,3% 12,8% 13,2% 7,4% 9,1% 5,7% 2,5% 1,5% 1,2%
IMAS 11–30 ian. 2019 1.011 17,4% 16,5% 9,1% 9,3% 5,2% 6,4% 4% 1,8% 1,1%[b] 0,9%
BCS 12–20 ian. 2019 N/A 23% 23,7% 8,1% 6,5% 8,1% 10,7% 4,8% 9,3% 1,9% 0,7%
PNL dec. 2018 26.000 30,2% 27,8% 11,5% 10,2% 5% 5,5% 5,1% 4,2% 0,7% 2,4%
CURS 24 nov.–9 dec. 2018 1.067 33% 20% 9% 7% 5% 9% 6% 5% 6% 13%
CURS 26 oct.–12 nov. 2018 1.067 38% 15% 15% 8% 7% 9% 3% 5% 3% 23%
Avangarde 15–22 sep. 2018 N/A 33% 25% 14% 5% 12% 5% N/A 5% 1% 8%
 
Alegeri 2014 25 mai 2014 N/A 37,6% 27,2%[c] 6,2% 6,2% 10,8% 22,6%

Rezultate alegeri europarlamentare

 
Partid/Candidat Număr de
candidați
Voturi Mandate Modificare % din mandate % din voturi
Partid național Partid european Grup europarlamentar
  Partidul Social Democrat PES S&D 43          
  Alianța 2020 USR+PLUS

43          
  Alianța Liberalilor și Democraților ALDE ALDE 42          
  Uniunea Națională pentru Progresul României 43          
  PRO România PDE 33          
  Partidul Național Liberal EPP EPP 43          
  Uniunea Democrată Maghiară din România EPP EPP 43          
  Partidul Mișcarea Populară EPP 43          
  Partidul România Unită 30          
  Partidul Social Democrat Independent 43          
  Partidul PRODEMO 27          
  Blocul Unității Naționale 12          
  Partidul Socialist Român 28          
  Candidat independent: Gregoriana Tudoran 1          
  Candidat independent: George Simion 1          
  Candidat independent: Peter Costea 1          
Total: 18.937.258 de alegători cu drept de vot[47]     33[48] ▲ 1 100% 100%
Sursă: Biroul Electoral Central

Note

Mai mult