Connect with us
Pub
Lens 5 11 Lens 5 11

Stiri Online TV | News

Conștientizăm enorm, acționăm deloc

Jurnalistul Cristian Niculescu, share-uiește pe Timeline-ul său un text al amicei sale, Diana Scarlat, antropolog, un text în care autoarea susține că, pentru succesul unui protest, ”conștientizarea populației” și, mai ales, a celor care participă direct la protest, este esențială. Deoarece eu cred invers, că nu, am vrut, inițial, să postez un comentariu la acea postare. Dar fiindcă m-am trezit că acel comentariu se lungește, l-am trecut pe curat, aici. Iată-l.

Conștientizarea populației nu implică deloc și nici nu determină acțiunea civică, sau, cu atât mai puțin o acțiune pentru schimbarea autorității constituite. Nici eventuala fanatizare, sau radicalizare a maselor nu pot fi elemente care declanșează schimbarea, ele jucând un rol abia ulterior, după ce protestul a început, rol de susținere și perpetuare a unui protest civic, până ce protestul va fi asumat, politizat și se va distila într-o nouă formă de autoritate, care va pretinde, firesc, înlocuirea vechii autorități.

Istoria arată că schimbarea autorității constituite (sau a felului în care operează aceasta, legi, etc.) este inițiată întotdeauna de grupuri care fac parte din autoritate, sau sunt satelite autorității, niciodată de mase. În extrem de rare cazuri, o tragedie umană cu semnificații largi, poate provoca mișcări și proteste de masă (vezi Colectiv, precum și alte tragedii similare și proteste consecutive din America Latină și SUA) dar ele nu se constituie niciodată într-o amenințare la autoritate, ci sunt mai mult răbufniri de tensiune socială insuportabilă.

În rezumat, orice protest sau mișcare de masă care nu se vectorizează politic, prin înrolarea și fidelizarea formală a maselor, și mai apoi, prin acțiune instituțională alternativă, este destinat eșecului (dacă succesul este considerat a fi schimbarea autorității constituite).

La noi, în România, cu atât mai mult (popor inteligent, care înțelege repede) conștientizarea nu implică chiar deloc acțiunea civică, poporul având inteligența prevăzătoare de a aștepta până se constituie o autoritate alternativă dispusă să acționeze în numele său. Abia apoi aderă și se implică în acțiune, deși uneori excesiv, datorită faptului că a cumpănit, anterior, prea mult, iar apoi simte nevoia să compenseze, pentru a nu se vedea pe sine ca fiind laș.

La subiect: protestele s-au fâsâit nu din lipsă de conștientizare, ci fiindcă au mers prea departe tocmai cu conștientizarea, cu apoliticul, cu civismul, iar civismul, în sine, nu duce la schimbare. Pe deasupra, partidele slabe din opoziție au zis ”Pas” și s-au dovedit slabe, atât strategic, cât și operațional, nefiind capabile să sintetizeze energia protestelor într-un vector politic care să devină alternativa la PSD, care este acum autoritatea constituită. Alt motiv pentru care protestele nu au reușit a fost și acela că genetica lor politică este identică cu a PSD (inclusiv USR-ul, care este un fel de TSD de dreapta, poate mai spălat nițel), lucru care se vede din faptul că ei vorbesc de ”schimbare”, și nu de ”răsturnare”, așa cum ar face niște opozanți autentici. De aceea, ei nu au fost capabili să-și asume până la capăt identitatea de opozanți, de lideri mesianici și purificatori care duc mulțimea spre victorie. Pur și simplu, nu au simțit că sunt ei aceia.

În esență, conștientizarea în sine, nu e o valoare (nu la români, cel puțin), e bună, dar n-avem ce face cu ea dacă vrem schimbare. Civismul, ori devine politică, ori rămâne la nivel de galerie (fanatică, radicală, dar tot galerie), ca la fotbal.
Călin Georgescu
Știri Online TV – stirionline.tv

Advertisement Pub

Actualitatea

Rușii nu văd cu ochi buni sistemul de apărare antirachetă THAAD din România

 – Putin urmărește îndeaproape situaţia legată de planurile SUA de a desfăşura temporar în România sistemul de apărare antirachetă THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), a declarat ministrul adjunct de externe rus Aleksandr Gruşko.

„Situaţia este urmărită îndeaproape. Un proverb rusesc spune: ‘Nimic nu este mai permanent decât ceva temporar'”, a spus el. „Există întrebări: care sunt motivele pentru implementarea ca atare a THAAD şi ce implică modernizarea instalaţiilor antirachetă în România?”, a adăugat Gruşko în marja celei de-a 27-a reuniuni a Consiliului pentru politică externă şi apărare din Rusia (SVOP), organizaţie neguvernamentală care grupează importanţi oameni politici, diplomaţi, analişti de politică etc.

„Ni s-a spus că elementele antirachetă care se desfăşoară la o bază în România sunt destinate exclusiv pentru a contracara ameninţările cu rachetă provenind din exteriorul regiunii euroatlantice şi că, potrivit caracteristicile lor fizice, ele nu sunt capabile să intercepteze armele strategice din dotarea Rusiei”, a spus în continuare diplomatul rus.

Potrivit acestuia, Moscova este interesată să ştie ce fel de lucrări vor fi efectuate la instalaţiile antirachetă din România.acestuia”,

Mai mult

Life & Internet

Zidane, comentează ”diplomatic” viitorul regulament al Ligii Campionilor

Zidane stiri online tv

STIRI ONLNE TV – „Nu ştiu ce se va întâmpla, deși se zvonesc multe”, a comentat Zidane noul regulament la Ligii Campionilor.

„Pentru echipele mici, este mult mai complicat să poată juca în Liga Campionilor. Dar eu cred că este extraordinar faptul că, totuşi joacă. Să trăiască un moment ca acesta, pentru cei care nu joacă regulat sau pentru cei care o fac o dată în viaţă, este ceva magnific. Dar acesta este doar punctul meu personal de vedere”, a adăugat Zidane, a cărui echipă, Real Madrid, ar fi favorizată de noul regulament.

Conform presei, proiectul UEFA şi al Asociaţiei europene a cluburilor (ECA) se apropie de o ligă închisă începând cu sezonul 2024, primele şase echipe din fiecare grupă de opt fiind direct calificate pentru ediţia viitoare, independent de clasamentul lor din campionat.

Mai mult

Breaking News

Procurorii se înregistrează între ei, Lazăr vrea ”măsuri manageriale”

– Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a descoperit că există  ”un impas” al  Inspecției Judiciare și că este fără precedent ca inspectorii judiciari să se înregistreze între ei. Mai mult, Lazăr vede ”măsuri manageriale” la o o problemă care dezvăluie serioase probleme în sistem, inclusiv de ordin moral. Declarația a fost făcută în contextul în care în spațiul public a apărut o înregistrare despre presupuse presiuni care ar fi fost exercitate de către procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, asupra unui procuror inspector.

„Am putea spune că, din păcate, e un impas al Inspecției Judiciare, care se află într-o situație fără precedent și care trebuie analizată de către CSM, urmând ca să se aprecieze care ar fi măsurile manageriale cele potrivite de ieșire din acest impas. Este fără precedent ca inspectorii judiciari să se înregistreze între ei”, a declarat Augustin Lazăr, joi, înainte de ședința CSM.

Mai mult