Connect with us
Stiri Online Tv 3 Stiri Online Tv 3

Ultra Scurte

Ce ne spune serialul ”Narcos” despre România

AMERICANII SUNT ADMIRABILI, dar nu le poți cere să fie patrioți români în locul nostru. Serialul , seria a treia, îți arată explicit cum funcționează o ambasadă SUA (împreună cu CIA) atunci când Departamentul de Stat al SUA vrea să țină sub observație un stat, pentru a veghea la ”implementarea democrației” și la asigurarea ”domniei legii”. Această serie din este în mod special relevantă pentru noi, românii, fiindcă aici, Departamentul de Stat este confruntat cu situația în care președintele unei țări (Columbia), fiind instalat și menținut în funcție de bani murdari, se dovedește a fi un ”corupt” în toată regula. În consecință, decizia SUA este simplă: trece cu vederea. Pentru SUA, un președinte corupt nu contează, nu atâta vreme cât președintele cu pricina rămâne un ”prieten al SUA” (vezi cazul Manuel Noriega, în Panama, și multe altele). Cred că asta-i o reușită dramatizare, inclusiv a situației de la noi, unde, din punctul de vedere al ”campionilor democrației”, se pare că există două feluri de corupție: o corupție ”bună” și o corupție ”rea”, iar corupția ”bună” este orice formă de corupție locală care nu deranjează interesele SUA în regiune. Așa se și explică de ce fac coadă politicienii noștri la Ambasada SUA. Fiecare dintre ei vrea să-l convingă pe ambasador că ideea lui de corupție este mai avantajoasă pentru SUA decât a altuia. Recomand acest serial mai ales acelora care așteaptă ca instituțiile românești aflate sub directa influență a Departamentului de Stat, cum ar fi, de exemplu, DNA, să stârpească corupția din țară. Așteaptă degeaba. Afilierea statului la valorile occidentale nu ne rezolvă, în mod automat, problemele de mentalitate și sistem, ci doar ni le înlocuiește cu altele, poate chiar mai grave. Văd că sunt unii care confundă patriotismul cu ”intrarea în marea familie europeană”. Așa cum văd eu lucrurile, limitarea ideii naționale la asta, este oportunism, slugărnicie, sau ipocrizie, dacă nu cumva e vorba doar de simplă lene sau prostie. Nici americanii, nici francezii, nici nemții nu pot fi patrioți români în locul nostru. Pe de altă parte, un patriot care închide ochii la slăbiciunile de caracter și la deficiențele de mentalitate ale conaționalilor săi, este doar un patriot de berărie. Sigur, e confortabil să știi că SUA și UE îți păzesc ograda, dar la noi confortul ăsta a devenit delăsare curată. Uneori, mi se pare că suntem douăzeci de milioane de moșieri care preferăm să ne dăm pământul în arendă, în loc să punem mâna și să-l muncim noi înșine. Narcos, seria a treia: zece episoade, zece ore de revelații utile.

Advertisement Pub

Breaking News

Kelemen Hunor îi pune etichetă lui Pleșu

Hunor

Kelemen Hunor l-a etichetat pe Andrei Pleșu drept ”un om cu mult tact, dar meschin”. Hunor a replicat unui editorial al lui Andrei Pleșu în care Pleșu scria: ”nu-mi iese din minte proasta creștere, lipsa de tact, mediocritatea contextuală a unui lider maghiar, care a ținut sa precizeze că minoritatea pe care o reprezintă nu vrea și nu poate să participe la sărbatoarea Centenarului.”

Hunor a completat scriind că el preferă să fie considerat ”prost crescut dar sincer”.

Mai mult

Stiri Online

Stiri Online TV la subiect: procurorii amenință cu pensionarea

TV pe Facebook: Horodniceanu zice că procurorii amenință cu pensionarea. Cred că amenință doar bugetul de pensii, că altceva ce. Ar trebui să-i lase-n pensie, că dacă rămân ei, le plătim salariile noi, cu toții. Dacă ies, numai tefelimea plătește. Iubești, plătești.

Mai mult

Stiri Online

Stiri Online TV la subiect: Antena 3 exclusă de la aniversarea PNL

TV pe Facebook: PNL-iștii i-au dat afară pe Antena 3 de la evenimentul de aniversare a 143 de ani de liberalism dar mai bine se dădeau afară pe ei înșiși, că PNL este astăzi partid creștin-democrat, nu liberal, ce treabă mai au ei cu Brătienii & Comp. Dacă erau liberali, ar fi trebuit să-i lăse pe Antena3 la eveniment dar să nu le dea maximixuri.

Mai mult