Connect with us
Pub
stiri online tv stiri online tv

Artă și cultură

București Docuart Fest, 31 de filme la MȚR, ARCUB și Știrbei Center

Festivalul de film documentar românesc – București , aflat la cea de-a VI-a ediție, începe marți urmând să se încheie pe 1 octombrie.  Filmele documentare vor putea fi văzute la Cinema Muzeul Țăranului, Sala ARCUB Lipscani și Știrbei Center. De marți până duminică, lasă intrarea liberă cinefililor și amatorilor de film documentar, propunându-și să ofere o lecție despre puterea și diversitatea documentarului românesc, anunță organizatorii.

la cele trei secțiuni competiționale — principală, studențească și documentar TV — participă 31 de filme, selectate dintre cele 100 înscrise.

În cadrul secțiunii principale au intrat în concurs 12 pelicule, în competiție studențească — 14, iar la secțiunea documentar TV au fost selectate cinci filme.

„În acest an, secțiunea studențească a fost cea mai entuziasmantă și mai diversă: au predominat, evident, observaționalele, dar au fost și anchete și esee și exerciții de stil. Am fost fericită să constat că, pe lângă direcțiile deja ‘tradiționale’, au existat și documentare studențești inclasabile, care au preferat s-o ia pe drumuri puțin bătătorite”, a declarat criticul de film Anca Grădinariu, citată în comunicat.

Criticul Cristi Mărculescu, membru al comisiei de preselecție, a remarcat caracterul actual și distinctiv al filmelor.

„Întâlnim documentare de investigație și de contemplație, filme venite cu agende vizuale și politice. Competiția principală și cea de documentar TV reflectă preocupările de acum ale întregii societăți românești: recuperarea și decodarea trecutului, reconsiderarea relațiilor dintre societate și natură”, a afirmat Mărculescu.

„Cred că este important să avem un festival de documentar 100% românesc pentru că producțiile sunt puține, uneori cu low budget sau chiar no budget, și merită să fie mai vizibile, să ajungă la un public, să fie încurajate”, a punctat regizorul Adina Popescu.

Festivalul are și mai multe secțiuni necompetiționale. În cadrul secțiunii „Focus”, dedicată regizorului Copel Moscu, sunt prezentate nouă filme documentare. În secțiunea „La început a fost documentarul”, realizată în parteneriat cu UNATC, sunt prezentate documentarele din studenție ale unor regizori precum Florin Iepan, Cristian Mungiu, Radu Muntean, Călin Peter Netzer, Ionuț Teianu iar secțiunea „Static și dinamic” își propune să arate moduri de includere a fotografiei în filmul documentar. De asemenea, bucureștenii vor putea vedea, în cadrul unei alte secțiuni, documentare de arhivă prin care sunt marcați 90 de ani de la moartea regelui Ferdinand.

 

Evenimentul este organizat de Asociația Docuart și finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB — în cadrul Programului cultural „București Oraș participativ” și Centrul Național al Cinematografiei.

Advertisement Pub

Artă și cultură

Spectacol eveniment la Cercul Militar Național din București: ”România Mare se face cu români mari”

Romania Mare se face cu romani mari

Romania Mare se face cu romani mari

”Romania Mare se face cu români mari”  este un spectacol – eveniment care are loc la Cercul Militar Național din București, luni 12 noiembrie la orele 19:00, iar intrarea este liberă.

În spectacol apar actorii Ana Calciu, Viorica Vatamanu, Anca Sigartău, Dana Voicu, Tomi Cristin, Silviu Biriș, Bogdan Iacob și Valentin Paraschivu.

Regizorul și scriitorul Ivona Boitan semnează textul și regia spectacolului, iar scenografia este realizată de Ileana Zirra.

Intrarea este gratuită cu rezervare la numărul de telefon: 021 3138 680

Mai mult

Artă și cultură

Festivalul Musica Barcensis, Brașov continuă până pe 26 august

Mai mult

Artă și cultură

”Feminismul a luat-o razna”: ”Nimfe” de Waterhouse a fost cenzurat

stiri online tv

”Feminismul a luat-o razna” scrie pe unul din numeroasele post-it-uri care au acoperit peretele gol al galeriei Manchester Art Gallery, în locul unde ar fi trebuit să se afle lucrarea pictorului victorian JW Waterhouse (1849-1917), intitulată ”Nimfe”.

Scandalul a început când curatorul expoziției, Clare Gannaway, a decis să scoată tabloul, deoarece, în opinia sa, lucrarea ”înfățișează femeile într-o ipostază pasivă, care nu face cinste reprezentării femeii.”

În replică, vizitatorii expoziției au comentat revoltați gestul, lipind pe peretele unde se afla lucrarea sute de mesaje de dezaprobare.

Dar abia în aceste zile, curatorul expoziției a revenit asupra subiectului, afirmând că ar fi fost vorba de ”chestiuni sensibile, incompatibile cu ceea ce cred oamenii de azi despre sexualitate și rasă”.

Cu toate acestea, postarea curatoarei de pe blogul expoziției, în care lasă să se înțeleagă că cenzura este legată de imaginea femeii, nu a fost ștearsă.

Scandalul a avut un efect pozitiv asupra Galeriei din Manchester, numărul de vizitatori crescând spectaculos.

Mai mult