Publicitate

Jeep

ADN este primul partid libertarian din România

Angajamentul Democratic National
Suntem libertarieni. Față de noi, liberalii sunt de stânga. Când zicem că noi suntem ”mai liberali ca liberalii”, zicem că, spre deosebire de liberali, noi nu credem că Statul, chiar și un Stat liberal, are vreo treabă ca să reglementeze felul cum cetățeanul alege să-și caute bunăstarea.
Într-o piață liberă, un stat liberal acordă libertăți. Noi, libertarienii, zicem dimpotrivă, că cine îți dă libertăți, îți ia libertatea.
Avem atâtea dovezi că Statul este incapabil să producă altceva decât birocrație, încât orice tentativă de construcție politică pe baza birocrației actuale este sortită eșecului și nu poate produce decât și mai multă birocrație.
De aceea, noi credem într-un stat minimal, unde nici nu se mai pune problema dacă birocrația este eficientă sau nu, fiindcă birocrația de stat dispare cu totul, fiind înlocuită cu o administrație suplă și eficace.
Din punct de vedere doctrinar, partidul Angajamentul Democratic Național este un partid de dreapta, libertarian, fondat pe principiile clasice liberale ale unor gânditori și economiști ca Ludwig von Mises, Murray Newton Rothbard și Milton Friedman, dar adaptate la situația actuală a României și la vremurile de azi.
Noi, libertarienii, vrem eliminarea controlului guvernamental coercitiv asupra economiei, deoarece credem că monopolul de forță al guvernului este cel mai mare pericol atât pentru libertățile individuale, cât și pentru bunăstarea populației.
Ca libertarieni, noi credem că oamenii se străduiesc în mod natural către propria lor bunăstare și către armonia și echilibrul social, așa încât eliminarea oricăror piedici birocratice din calea cetățeanului este calea singura spre un progres care se simte cu adevărat în nivelul de trai.
Nu există țară bogată cu cetățeni săraci, sau dacă există, acea țară nu are sens și viitor. Noi credem că o țară bogată însemană în primul rând cetățeni bogați. De aceea, libertarismul îmbogățește mai întâi cetățeanul, pentru ca apoi, cetățeanul înlesnit, care are idei și capital, să sporească valoarea avuției naționale, prin investiții în domeniile care adaugă valoare generală țării.
Nu-i rușine să fii bogat. Niciodată n-a fost. Comunismul și social-democrația sunt de vină pentru că au făcut ca prosperitatea să fie văzută ca o culpă. Libertarienii vin să elibereze cetățeanul de povara fricii de sărăcie și de dependența față de stat. În statul libertarian, viața și avutul cetățeanului nu mai depind de Parlament, ci de ambiția, munca și inteligența cu care cetățeanul se manifestă în societate.
Invers, intervenția statului în felul cum cetățeanul dorește să-și administreze proprietatea creează inegalitate de șanse și frustrări sociale, care, la rândul lor, solicită o nouă intervenție a statului pentru reglementări suplimentare, ceea ce creează un cerc vicios, care alimentează birocrația de stat la nesfârșit și sărăcește cetățeanul, furându-i dreptul de a se bucura de proprietatea sa.
Noi credem (și vedem acest lucru demonstrat în fiecare zi) că Statul blochează instinctul natural de a prospera al cetățeanului și descurajează manifestarea deplină a individului, acționând exact ca un sistem parazit, care este preocupat doar de bunăstarea conducerii Statului, furând, literalmente cu legea în mână, părți din proprietatea individului liber, slăbindu-i eficiența și motivația de a progresa.
În libertatea adusă de libertarieni, Statul dă doar regulile generale ale ”jocului economic” și menține ordinea publică și morală, iar apoi se dă la o parte și lasă cetățenii să-și caute fericirea și prosperitatea în deplină libertate.
Taxarea este minimă în statul libertarian, pentru că aparatul de stat este minimal. Bugetul statului este destinat finanțării armatei, justiției, poliției, ajutorului social de stat, pentru situații de urgență și pentru finanțarea unei mici administrații centrale, responsabilă cu menținerea egalității de șanse și a libertăților cetățenești.
Să fii libertarian înseamnă să fii pentru dezvoltare liberă și nelimitată, dar nu pentru dezvoltare haotică și sălbatică.
Statul libertarian stabilește standarde și norme generale pentru domeniile care țin de interesul public și interesul național, apoi lasă piața liberă să acționeze, veghind doar la menținerea acelor standarde.
Ca libertarieni, constatăm că internaționalizarea capitalului și libertatea de mișcare a capitalului fac să fie aberantă și ne-sustenabilă obsesia statului pentru ”capitalul românesc”. Statul trebui să elimine orice piedică din calea capitalul investit în România și să se axeze pe capacitatea oricărui capital, din orice sursă, de a veni în țară și de a crea locuri de muncă și educație profesională.
Omul, cetățeanul român, este prima și adevărata avere a statului și tot ce facem, noi, libertarienii, este să mărim la maximum șansele cetățenilor de a-și găsi un loc de muncă, de a acumula capital și apoi de a deveni, la rândul lor, capitaliști.
În programul libertarian, cu cât un capital generează mai multe locuri de muncă pentru cetățenii români, cu atât nivelul de taxare se îndreaptă spre zero. Promovăm o grilă de taxare a capitalului în funcție de numărul de angajați ai firmei, astfel încât marii angajatori să se bucure de taxe zero. Chiar și așa, inclusiv micii angajatori și capitalul speculativ vor fi taxați la nivelul paradisurilor fiscale, având ca valoare țintă un sustenabil procent de 5%.
Noi credem că profitul țării este un cetățean bine plătit și educat, nu contribuția corporației sau a întreprinzătorului la bugetul statului. Numai prin cetățeni prosperi și educați națiunea prosperă și devine respectată în Europa și în lume.
Decât taxe mari colectate de la puțini investitori, noi, libertarienii, vedem un sistem de taxe colectate de la mulți. Astfel, la final, bugetul e mai mare, iar numărul locurilor de muncă crește exponențial, cu efect direct asupra salariilor, care vor crește deasemenea.
Aceasta este o prezentare foarte sumară. Partidul Angajamentul Democratic Național are, nu doar un program complet și detaliat de măsuri pentru reformarea rapidă a Statului în favoarea cetățeanului cu susținerea interesului național, dar și un plan de acțiune pentru ca aplicarea, modificarea și reformularea legislației și a regulamentelor existente să se realizeze rapid și eficace, fără ca cetățeanul, fluența serviciilor de stat, contractele în derulare și angajamentele statului să aibă de suferit.
Libertarianismul, așa cum este formulat doctrinar și programatic de către Călin-Liviu Georgescu și viitorul partid Angajamentul Democratic Național are, nu doar potențialul de a schimba radical cursul evoluției României spre dezvoltarea accelerată, dar și pentru a deveni un sistem-model pentru alte democrații ale lumii.

Citește în ȘtiriOnline.TV