Connect with us
Pub
Dana 1 Dana 1

Ambiție și nutriție

Cele 12 cauze care te împiedică să scapi de ”burtă” și ”colăcei”

Atât la bărbați, cât și al femei, prezența burții sau a colăceilor, este unul din principalii ”motivatori” pentru mersul la sală. Așa suntem făcuți, noi oamenii, ni se pare că este mai important să arătăm bine, decât să trăim sănătos. Chiar și așa, atunci când mergi la sală regulat și vezi că burta este ”încăpățânată” și nu vrea să plece, este bine să înțelegi că exercițiile nu sunt sunt singurul factor care te ajută să obții suplețea abdominală pe care o cauți.

Iată câteva posibile motive pentru care nu ”dai burta jos”

Bei alcool
Alcoolul are multe calorii. Sunt 153 de calorii într-o halbă de bere, 125 într-un pahar de vin și 500 într-un cocktail. Corpul nostru nu poate stoca caloriile din alcool, așa că trebuie să știi că atunci când bei alcool, organismul suspendă procesul de ardere a grăsimilor și se concentrează pe procesarea alcoolului.

Metabolismul tău se schimbă cu vârsta
Schimbările hormonale firești care vin odată cu înaintarea în vârstă schimbă felul cum reacționăm la alimente și antrenament. Din fericire, știind acest lucru, poți accesa un program de antrenament combinat cu nutriție care ia în considerare și vârsta.

Nu faci exercițiile care trebuie
Toată lumea face ”cardio” ca să ”slăbească”, dar cardio este bun pentru inimă, de accea se numește cardio. Dacă vrei să dai jos grăsimea de pe abdomen, fă exerciții de forță. Medicii recomandă 4 ore de exerciții de forță de intensitate moderată, sau 2 ore de exerciții de forță de intensitate mare pe săptămână.

Mănânci prea multe alimente procesate
Pâinea, făinoasele, produsele de patiserie, produsele și băuturile zaharoase, toate acestea înseamnă grăsime abdominală. Pe de altă parte, legumele, verzăciunile și fructele te ajută să ”dai jos” și te împiedică ”să pui”.

Mănânci alimente care nu conțin grăsimi ”bune”
Carnea, produsele din carne, laptele și produsele din lapte conțin grăsimi saturate. E mai bine să treci pe o dietă meditarneană sau să mănânci carne și lactate în cantități mai mici.

Antrenamentul pe care îl faci nu te solicită
E simplu: ca să scapi de grăsimea abdominală, ai nevoie să intensifici antrenamentele. Aici e o regulă simplă: cu cât te antrenezi mai intens, pe perioade mai lungi, cu atât scapi de grăsimea abdominală mai repede.

Nu faci execițiile care îți trebuie
Dacă te concentrezi doar pe mușchii abdominali, nu vei obține rezultate. Omul nu este o mașină, să schimbi doar o piesă. Fă exerciții complete, care angajează și mușchii ”care nu se văd” (ai spatelui, de exemplu) ca să ai un abdomen plat.

Ești stressat(ă)
Stressul înseamnă că organismul tău produce hormonul numit ”cortizol”, iar cortizolul este un hormon care favorizează stocarea grăsimilor.

Nu dormi destul
Somnul insuficient îți crește cu până la 50% șansele să ”depui”. Medicii au arătat prin experimente repetate că oamenii care nu dorm destul ”trag”, în medie, cu 10 kg în plus la cântar. Fă în așa fel încât să dormi noaptea 7-8 ore.

Ai o conformație a corpului diferită
Dacă vezi că pui grăsime pe mijloc în loc de șolduri și coapse, s-ar putea să ai o predispoziție genetică care face eliminarea grăsimii abdominale mai dificilă puțin. Dar nu imposibilă. Sunt exerciții combinate cu dietă care te ajută.

Nu ești pe deplin sănătos
E posibil să ai doar o aparentă stare de sănătate și să fii, de fapt, pre-diabetic sau chiar diabetic. Un consult medical înainte de a începe orice program de exerciții sau nutriție, este absolut necesar, oricum, deci, ca regulă generală, nu te angaja în programe de optimizare fizică dacă nu ești perfect sănătos.

Ești nemotivat
Nu considera că ”să dai jos burta” este ceva ușor de făcut. Lucrează cu tine însuți și angajează-te cu toată convingerea pentru a-ți atinge obiectivul de a avea un abdomen plat, altfel nu vei reuși. Numai o combinație de exerciții și nutriție adecvată dă rezultate pe care le poți urmări și menține în timp.

Ca de obicei, eu îți recomand să te antrenezi cu mine. Numai astfel îți vei atinge toate obiectivele, aproape fără să-ți dai seama.

Cu drag, Dana

Citește mai multe articole de Dana Iancu pe danaiancu.ro

Advertisement Pub

Ambiție și nutriție

Testul adevărului: lista superalimentelor care nu sunt chiar atât de ”super”

Danaiancu

Am observat că una din activitățile care ne ocupă timpul este căutarea și găsirea de ”scurtături” către o stare de sănătate bună și o condiție fizică optimă, iar o parte din aceste activități constau în identificarea unor ”superalimente” care să ne ajute, fie să ștergem cu buretele ani și ani de indisciplină alimentară, fie să trișăm o dietă de care știm că avem nevoie, dar ni se pare prea greu de ținut.

Această căutare de ”scurtături” a creat o adevărată industrie care inventează și oferă ”izvoare de sănătate”, ”superalimente”, ”fructe minune” și ”miracole vegetale”, o industrie care nu încetează să dea găuri adânci în buzunarele celor care încă mai cred (sau speră) că, atunci când vrei să obții ceva important în viață, există ”scurtături”. Nu există, iar lista de mai jos are rolul de a ”demitiza” câteva din ”superalimentele” care se află acum în centrul scenei și a te aduce pe drumul cel bun, drumul simplității și al unei nutriții sănătoase, eficiente și… necostisitoare.

FRUCTELE DE GOJI
Lista ”beneficiilor” fructelor goji e atât de lungă (vindecă diabetul, scad tensiunea, stimulează creierul, cresc imunitatea, luptă împotriva cancerului, vindecă arsurile solare) că nu-i de mirare că mai tot timpul văd pe cineva cu o punguliță în mână ciugulind aceste bobițe fade la gust. De fapt, ceea ce ”îți oferă” bobițele de goji găsești cam în orice fruct proaspăt de la noi. Conțin mulți ”antioxidanți”? Nu mai mult decât orice alt fruct. Toate plantele care cresc la soare conțin antioxidanți, ba chiar și laptele, ouăle și carnea animalelor care se hrănesc cu iarbă. Și, până la urmă, de ce să dai 6-8 lei pe 100 de grame de bobițe când poți să iei 1-2 kilograme de mere cu aceeași bani și să ai aceleași beneficii cu mai mult gust și savoare?

ORZUL VERDE
Ți se spune că detoxifică ficatul, reduce inflamțiile din organism și stimulează regenerarea celulară. De fapt, ceea ce îți oferă orzul verde îți oferă orice verzăciune, la alegere: spanac, salată, rucola, broccoli. De fapt,o simplă și umilă salată de varză ”îți dă” aceleași beneficii. Reține ideea că e foarte bine să consumi verzăciuni, dar orzul verde e la fel de bun ca oricare altă plantă verde comestibilă. Îl poți folosi, pentru comoditate, adăugându-l în mixul de smoothie. Cam atât.

RODIA
Ți se spune că este un miracol pentru articulații, previne cancerul de prostată și mărește potența. Ei bine, cam toate fructele fac asta, rodia nu este cu nimic mai specială, ba chiar, față de alte fructe (merele sau prunele, de exemplu) are mai multe calorii, mai mult zahăr dar este mai săracă în unele vitamine și substanțe nutritive. Deci, rodia ia nota 10 pentru marketing. La beneficii însă, chiar și un simplu suc de portocale ”îți dă” mai mulți nutrienți și vitamine.

APA DE COCOS
Este ”marketizată” ca băutura naturală a sportivilor, se spune că hidratează mai bine ca apa și ca băuturile de sport care conțin electroliți. În realitate, băuturile cu electroliți pentru sportul de performanță sunt mai complete, iar dacă obiectivul tău este doar să ai o condiție fizică optimă și să slăbești, apa îți dă suficientă hidratare. Asta dacă cumva ții neapărat să cheltuiești peste 10 lei pentru o doză de 330 ml de apă de cocos…

SEMINȚE DE CHIA
Se laudă cu fibre, calciu și fier, dar mai ales cu conținutul de Omega 3, care ar fi de opt ori mai mare decât în carnea de somon. Nu-i chiar așa. Acizii grași din chia, deși sunt în cantitate mai mare, au o structură macrobiotică diferită și nu îți oferă ce îți oferă carnea de somon. Reține, așadar, că semințele de chia sunt doar bune pentru un aport suplimentar de fibre. Deși, la prețul de pe piață, nu văd de ce nu ai folosi orice fel de cereale integrale, orez brun, nuci sau chiar… fasole. Cu observația că semințele de chia au un conținut mai redus carbohidrați decât orezul brun sau fasolea…

În concluzie, atenție la ”marketing”. Așa cum probabil că știi deja din propria experiență (sau, mai bine zis, ”experiențe”) nu tot ce ți se spune că este extraordinar este chiar așa de minunat când ajunge la tine în farfurie. De cele mai multe ori, cele mai bune soluții pentru o nutriție sănătoasă sunt și cele mai simple. Hai să vorbim dacă ești în căutarea unui program combinat de fitness/nutriție care să îți dea o condiție fizică excepțională într-un timp scurt.

Cu drag, Dana

Citește mai multe articole de Dana Iancu pe danaiancu.ro

Mai mult

Ambiție și nutriție

Cât de ”sexy” este țelina în realitate

D

Țelina are deja o reputație de ”viagra naturală”, dar această reputație pune în umbră celelalte beneficii ale sale, care, de fapt, sunt mult mai importante pentru sănătate. Iată, mai jos, doar cincisprezece din multele beneficii ale acestei legume minune:

BENEFICIILE ȚELINEI

1. Hidratează foarte bine
Țelina conține multă apă (95%) și electroliți. O băutură excelentă pentru după antrenamentul de la sală poate fi preparată din una-două tulpini verzi de țelină, fie trecute prin juicer, fie în mixer, cu apă și lămâie.

2. Țelina e plină de minerale alcaline
Conține potasiu, magneziu, sodiu și fier, esențiale pentru funcțiile de bază al corpului și este foarte alcalinizantă, neutralizând efectele alimentelor acide, cum ar fi carnea, lactatele și alimentele procesate.

3. Sodiul din țelină este solubil și organic, deci este foarte ușor de asimilat de către organism
Corpul absoarbe foarte ușor sarea din țelină, astfel încât îți va dispărea atât nevoia de ”ceva sărat” cât și puseurile rebele de foame. În plus, se pare că previne afecțiunile colonului.

4. Țelina este foarte bogată în clorofilă
Ajută la regenerarea sângelui, are efecte anti-cancer, anti-inflamatoare, anti-oxidante și anti-mutagene. Aceste beneficii ale clorofilei în alimentație explică de ce verzăciunile sunt recomandate în alimentația noastră.

5. Țelina este bogată atât în fibre solubile cât și insolubile în apă
Ajută la funcțiile de eliminare și detoxifiere ale corpului, reglează nivelul zahărului din sânge și ajută la absorbția nutrienților din hrană.

6. Este ideală pentru slăbit
O țelină verde mare conține doar 10 kcal, dar este o ”bombă” de vitamine și nutrienți pentru sănătate.

7. Țelina este bogată în magneziu
Magneziul este bun pentru un somn odihnitor și echilibrul emoțional

8. Țelina reduce inflamațiile
Deși inflamațiile exprimă răspunsul sănătos al organismului la diverse agresiuni, inflațiile cronice pot duce la alte probleme de sănătate, cum ar fi arteroscleroză, artrită și osteoporoză, sau la intoleranțe alimentare, accelerând procesul de îmbătrânire. Consumul regulat de țelină se pare că previne toate aceste sechele.

9. Țelina este un excelent diuretic
Ajută și favorizează eliminarea mai rapidă a toxinelor și previne retenția de apă.

10. Țelina este bună pentru ochi
Aplicată direct în sacul conjunctival (suc sau ceai de extract) țelina contribuie la sănătatea ochiului, reduce riscul de cataractă și alte de afecțiuni ale ochiului.

11. Țelina reduce ”colesterolul rău”
Aroma amăruie și înțepătoare a țelinei vine de la butilftalidă, un component chimic natural care reduce impactul colesterolului rău asupra circulației sanguine.

12. Țelina scade tensiunea arterială
Un compus chimic activ al țelinei, ftlida, are un rol demonstrat științific în îmbunătățirea sistemului circulator.

13. Țelina previne și combate cancerul
Luteolina, un puternic flavonoid din țelină, inhibă dezvoltarea celulelor canceroase, în primul rând în pancreas.

14. Țelina este sursă naturală de vitamina K
Un nivel normal de vitamina K previne blocarea vaselor de sânge, ajută sistemul osos și previne infarctul.

15. Țelina este un eficient și tradițional remediu pentru arsurile la stomac
Ronțăie niște țelină în loc să iei pastile ”de stomac”, alcalinitatea țelinei normalizează rapid și natural aciditatea gastrică.

Nu doar țelina, dar cele mai multe legume sunt recomandate pentru cei care își doresc o viață activă și o stare de sănătate fără cusur. Antrenează-te cu mine dacă vrei să te bucuri cât mai rapid de beneficiile unui program de viață care îmbină armonios exercițiile fizice cu o nutriție echilibrată.

Cu drag,

Dana

Citește mai multe articole de Dana Iancu pe danaiancu.ro

Mai mult

Ambiție și nutriție

Dieta este precum iubirea

Danaiancu Stiri

Pentru a merge înainte cu ea trebuie să o simți apropiată. Dacă faci calcule înseamnă că nu este dieta potrivită; ar trebui să fie ușor și simplu. Nu te poți aștepta să trișezi și totuși să meargă. Tu decizi dacă compromisurile merită. Ceea ce faci în privat se va observa în public. Te gândești constant la ceea ce vei gusta. Mulți vor sa o păstreze mult timp, însă puțini reusesc!

Am scris aceste câteva cuvinte despre dietă, mai mult pentru a mai șterge impresia că dieta este o activitate cazonă, care presupune să stai în poziție de drepți în fața farfuriei, tărie de caracter și un program rigid. Să nu uităm că tot ce face parte din viața noastră, fie că este un nou stil de viață, fie că este o schimbare de dietă, fie că este decizia de a face mișcare, trebuie să fie agreabil și plăcut, altfel nu are sens. Viața trebuie trăită, nu programată, deși să ai un program de viață sănătos nu strică deloc. Miza este ca acel program să vină …din tine.

Cu drag,

Dana

Pentru mai multe idei, ponturi și chiar… inspirație, te invit cu drag să citești și articolele mele despre fitness, nutriție și lifestyle din revista mea danaiancu.ro sau pe pagina mea de Facebook 

Dana Iancu este antrenor certificat, coach de fitness și nutriție, campioana en titre a României la BodyFitness

 

Mai mult