Publicitate

Jeep

Vize Japonia: românii pot călători fără viză în Japonia încă de acum doi ani

: românii pot călători fără viză în Japonia încă de acum doi ani, și nu începând de la vizita premierului japonez Shinzo Abe, de zilele trecute, așa cum a anunțat presa excesiv de entuziastă, care a înțeles greșit declarația premierului nipon: ”recent, am decis ridicarea obligativităţii vizelor de intrare în Japonia pentru cetăţenii români şi sper că din ce în ce mai mulţi români vor veni să viziteze Japonia”.

Dealtfel, pe situl MAE scrie clar, încă de la 1 ianuarie 2016:

”Cetăţenii români, posesori ai unui paşaport simplu/ simplu electronic, pot intra şi rămâne pe teritoriul Japoniei, fără viză, pentru o perioadă care să nu depăşească 90 de zile într-un interval de 6 luni de la data primei deplasări.

În Japonia nu există nicio reglementare legală prin care este obligatorie o anume valabilite a pașaportului pentru cetățenii care doar tranzitează arhipeleagul, pașaportul trebuind să fie doar valabil la momentul efectuării tranzitului.

În situaţia în care cetăţeanul român care intră în arhipelag deţine o viză de lungă şedere sau permis de reşedinţă, singura cerinţă este ca paşaportul să fie valabil la momentul intrării.

Pentru cetățenii români care călătoresc în Japonia în scop turistic, în contextul programului Visa Waiver, Serviciul de Imigrări solicită ca pașaportul cetățeanului român să aibă o valabilitate care să acopere perioada de ședere în arhipelag.

Ministerul Afacerilor Externe face apel la cetăţenii români care se vor deplasa în Japonia să respecte cu stricteţe legislaţia şi reglementările locale, în special cele privind durata şederii şi condiţiile de călătorie menţionate în continuare, contribuind astfel, prin propriul lor comportament, la permanentizarea regimului de deplasare fără vize.

Cetăţenii români pot călători fără viză în Japonia exclusiv pentru următoarele scopuri:

  • Excursii turistice;
  • Vizitarea unor rude sau prieteni;
  • Participarea la manifestări ştiinţifice;
  • Prezenţa la conferinţe sau seminarii;
  • Deplasări în scopul unor tratative comerciale, adică un sejur de scurtă durată, în cursul căruia nu se urmăreşte desfăşurarea unei activităţi lucrative sau obţinerea unei remuneraţii;

Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a călători în Japonia pentru următoarele scopuri:

  • Căutarea unui loc de muncă;
  • Exercitarea unei activităţi lucrative (inclusiv în domeniul artistic/pentru spectacole sau în domeniul sportiv, în scopul primirii unei remunerări);
  • Studii;
  • Deplasarea în calitate de soţ/soţie/copil al unui cetăţean japonez;
  • Şederea de lungă durată cu familia („Dependent”);

Începând cu data de 1 ianuarie 2016 vor fi exoneraţi de viză de intrare pentru o perioadă de 90 zile şi posesorii de paşapoarte simple temporare dacă scopul călătoriei este turistic, vizită, activităţi ştiinţifice şi culturale (conferinţe, seminarii).

Atenţie! Autorităţile japoneze nu eliberează vize la frontieră! Acestea se pot obţine numai de la ambasadele şi consulatele Japoniei din străinătate.

În România, vizele se pot obţine de la Ambasada Japoniei la Bucureşti.

Atenţie! În conformitate cu legea japoneză, posesia unei vize nu garantează şi obţinerea permisiunii de intrare şi şedere în Japonia.

Citește în ȘtiriOnline.TV