Uită de imigranții sirieni: vin chinezii!

Uită de imigranții sirieni: vin chinezii!

”Sperăm să consolidăm coordonarea politică și coordonarea de strategie dintre China și România” spune ambasadorul Chinei la București, Xu Feihong, într-un interviu acordat Agerpres, interviu-șoc, care dezvăluie nu doar intențiile serioase ale Chinei de a investi în România, cât mai ales acțiunile Guvernului pe relația cu Chinei, acțiuni despre care opinia publică află în premieră.

Cel mai interesant este faptul că, pentru prima dată, un înalt reprezentant al statului chinez vorbește despre ”coordonare politică”, și nu doar despre cooperare economică.

Statul chinez fiind un stat comunist și autoritar, o ”colaborare politică” cu guvernul PSD ridică cel puțin niște semne de întrebare.

Xu Feihong: ”Colaborarea chino-română are o perspectivă foarte largă și luminoasă. În același timp, pentru a consolida această colaborare, este nevoie și de schimburi de persoane, de regimuri de viză mai favorabile. Mulți ani, în trecut, problema vizelor a fost un obstacol pentru colaborarea și schimburile de persoane dintre cele două părți. Ambasada noastră acordă o mare atenție acestui lucru și partea română acordă o mare importanță pentru rezolvarea acestei chestiuni. Ne bucurăm foarte mult că pe data de 15 septembrie partea română a emis un ordin pentru facilitarea regimului de vize pentru cetățenii care vin în România pe ședere scurtă.”

Ambasadorul mai relatează despre colaborarea dintre China și țările din Setul Europei, precum și despre colaborarea dintre China și România în domeniile infrastructurii, a energiei nucleare și regenerabile.

Singurul impediment al extinderii colaborării este amintit ca fiind regimul vizelor pentru chinezi, ceea ce anunță, foarte probabil, un val de chinezi în România, pe măsură ce colaborarea economică se va extinde.