Testul adevărului: lista superalimentelor care nu sunt chiar atât de ”super”

Danaiancu

Am observat că una din activitățile care ne ocupă timpul este căutarea și găsirea de ”scurtături” către o stare de sănătate bună și o condiție fizică optimă, iar o parte din aceste activități constau în identificarea unor ”superalimente” care să ne ajute, fie să ștergem cu buretele ani și ani de indisciplină alimentară, fie să trișăm o dietă de care știm că avem nevoie, dar ni se pare prea greu de ținut.

Această căutare de ”scurtături” a creat o adevărată industrie care inventează și oferă ”izvoare de sănătate”, ”superalimente”, ”fructe minune” și ”miracole vegetale”, o industrie care nu încetează să dea găuri adânci în buzunarele celor care încă mai cred (sau speră) că, atunci când vrei să obții ceva important în viață, există ”scurtături”. Nu există, iar lista de mai jos are rolul de a ”demitiza” câteva din ”superalimentele” care se află acum în centrul scenei și a te aduce pe drumul cel bun, drumul simplității și al unei nutriții sănătoase, eficiente și… necostisitoare.

FRUCTELE DE GOJI
Lista ”beneficiilor” fructelor goji e atât de lungă (vindecă diabetul, scad tensiunea, stimulează creierul, cresc imunitatea, luptă împotriva cancerului, vindecă arsurile solare) că nu-i de mirare că mai tot timpul văd pe cineva cu o punguliță în mână ciugulind aceste bobițe fade la gust. De fapt, ceea ce ”îți oferă” bobițele de goji găsești cam în orice fruct proaspăt de la noi. Conțin mulți ”antioxidanți”? Nu mai mult decât orice alt fruct. Toate plantele care cresc la soare conțin antioxidanți, ba chiar și laptele, ouăle și carnea animalelor care se hrănesc cu iarbă. Și, până la urmă, de ce să dai 6-8 lei pe 100 de grame de bobițe când poți să iei 1-2 kilograme de mere cu aceeași bani și să ai aceleași beneficii cu mai mult gust și savoare?

ORZUL VERDE
Ți se spune că detoxifică ficatul, reduce inflamțiile din organism și stimulează regenerarea celulară. De fapt, ceea ce îți oferă orzul verde îți oferă orice verzăciune, la alegere: spanac, salată, rucola, broccoli. De fapt,o simplă și umilă salată de varză ”îți dă” aceleași beneficii. Reține ideea că e foarte bine să consumi verzăciuni, dar orzul verde e la fel de bun ca oricare altă plantă verde comestibilă. Îl poți folosi, pentru comoditate, adăugându-l în mixul de smoothie. Cam atât.

RODIA
Ți se spune că este un miracol pentru articulații, previne cancerul de prostată și mărește potența. Ei bine, cam toate fructele fac asta, rodia nu este cu nimic mai specială, ba chiar, față de alte fructe (merele sau prunele, de exemplu) are mai multe calorii, mai mult zahăr dar este mai săracă în unele vitamine și substanțe nutritive. Deci, rodia ia nota 10 pentru marketing. La beneficii însă, chiar și un simplu suc de portocale ”îți dă” mai mulți nutrienți și vitamine.

APA DE COCOS
Este ”marketizată” ca băutura naturală a sportivilor, se spune că hidratează mai bine ca apa și ca băuturile de sport care conțin electroliți. În realitate, băuturile cu electroliți pentru sportul de performanță sunt mai complete, iar dacă obiectivul tău este doar să ai o condiție fizică optimă și să slăbești, apa îți dă suficientă hidratare. Asta dacă cumva ții neapărat să cheltuiești peste 10 lei pentru o doză de 330 ml de apă de cocos…

SEMINȚE DE CHIA
Se laudă cu fibre, calciu și fier, dar mai ales cu conținutul de Omega 3, care ar fi de opt ori mai mare decât în carnea de somon. Nu-i chiar așa. Acizii grași din chia, deși sunt în cantitate mai mare, au o structură macrobiotică diferită și nu îți oferă ce îți oferă carnea de somon. Reține, așadar, că semințele de chia sunt doar bune pentru un aport suplimentar de fibre. Deși, la prețul de pe piață, nu văd de ce nu ai folosi orice fel de cereale integrale, orez brun, nuci sau chiar… fasole. Cu observația că semințele de chia au un conținut mai redus carbohidrați decât orezul brun sau fasolea…

În concluzie, atenție la ”marketing”. Așa cum probabil că știi deja din propria experiență (sau, mai bine zis, ”experiențe”) nu tot ce ți se spune că este extraordinar este chiar așa de minunat când ajunge la tine în farfurie. De cele mai multe ori, cele mai bune soluții pentru o nutriție sănătoasă sunt și cele mai simple. Hai să vorbim dacă ești în căutarea unui program combinat de fitness/nutriție care să îți dea o condiție fizică excepțională într-un timp scurt.

Cu drag, Dana

Citește mai multe articole de Dana Iancu pe danaiancu.ro


stiri online tv logo
Stiri Online TV | Breaking News & Editorial este ziarul online de știri și editoriale fondat în noiembrie 2016 și condus de Călin-Liviu Georgescu. ȘtiriOnline.TV este parte e rețelei de ziare și reviste online ȘTIRI ONLINE TV NETWORK, rețea aflată deasemenea în proprietatea lui Călin-Liviu Georgescu. Pe lângă ȘtiriOnline.TV, rețeaua mai include următoarele ziare și reviste:

NAȚIUNEA ROMÂNĂ - natiunearomana.ro | Ziar de știri opinie politică
VEDETE TV - vedete.tv | Revistă de celebrități și știri mondene
WORKSHOP ROMÂNIA - workshopromania.ro | Revistă de educație și dezvoltare personală
SUDUL CAPITALEI - sudulcapitalei.ro | Ziar de știri locale din București
MAGIA ROMÂNIA - magiaromania.ro | Revistă de spiritualitate contemporană
SCÂNTEIETORUL - scanteietorul.ro | Revistă de satiră și pamflet politic
BULĂ SE ÎNTOARCE - bulaseintoarce.ro | Revistă de umor

Pe data de 4 Mai 2018, Călin-Liviu Georgescu va lansa televiziunea online STIRI ONLINE TV, o televiziune de talk-show, reportaje live și programe de utilitate, care conține 100% programe și producții originale.

Se află în pregătire documentația pentru obținerea licenței de televiziune, pentru ca ȘTIRI ONLINE TV să debuteze pe rețelele de cablu în iarna anului 2018.


Călin-Liviu Georgescu este om de afaceri în mass media, cu o biografie profesională în de peste 25 de ani. Cu o diplomă în Comunicații Audio-Vizuale a Universității de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L.Caragiale”, Călin-Georgescu a intrat inițial în domeniul creației de publicitate și apoi a debutat în managementul de top ca director al agenției multinaționale de publicitate, Young & Rubicam Advertising, filiala din România. Având ca și principal de client din mass media pentru branding, creație și promovare companiile grupului MediaPro, Călin-Liviu Georgescu realizează mesajele și marketingul care au făcut din ProTV, ProFM, AcasăTV, ProTV Magazin, Ziarul Financiar, Playboy, MediaPro Pictures și altele, lideri de piață și notorietate de azi. În paralel, dezvoltă afacerile de publictate ale companiei pe care o conduce, inlcuzând pe lista de cienți coprorații ca Colgate-Palmolive, Phillip Morris, Danone, Mercedes, Ford, CME, United International Pictures, precum și clienți români din mediul privat și de stat, ca Banca Țiriac, FC Dinamo, Guvernul României, Președinția României, Ministerul Muncii și mulți alții. După desprinderea de grupul MediaPro, își fondează propria agenție de publicitate, incluzând pe lista de clienți din mass media BBC, Miramax, EuropaFM, PrimaTV, Național TV și companiile din Centrul Media Național, companii din grupul Intact și numeroase televiziuni și ziare locale, dar și clienți din alte domenii, ca AGIP, ORKLA, Heinkel, TNT, BMW, European Drinks, Stalinskaya, Rovere Mobili, Romina Kids Furniture, Moore Stephens, Volumetric și alții. Ca broker de afaceri certificat internațional, intermediază achiziții și fuziuni de ziare, radiouri și televiziuni în România și participă la proiecte de marketing investițional și achiziții în mai multe țări din Europa. Începând din 2015, Călin-Liviu Georgescu creează mai multe publicații și rețele de publicații online, îar în 2016 lansează proiectul de rețea Știri Onilne TV, un grup mass media care integrează publicații online, radio, televiziune, magazine online și editare de carte, companii care se vor lansa succesiv până la finalul acestui an.

Articole similare