Publicitate

Jeep

Scandalos! Mai multe clinici medicale refuză cardurile de sănătate și acordarea de asistență medicală gratuită susținând că acestea sunt ”expirate”

Zeci de abonați ai clinicilor medicale din țară au fost trimiși să-și plătească consultațiile medicale după ce unele clinici au început să refuze cardurile de sănătate a căror valabilitate a expirat. Situația a apărut ca urmare a deciziei de a amâna înlocuirea cardurilor expirate, șefii instituției afirmând că este vorba de o ”economie”.

„Măsura de prelungire a duratei valabilităţii cardurilor permite o economie de circa 270 milioane lei, prin degrevarea bugetului de stat de cheltuielile aferente tipăririi a aproximativ 14,2 milioane de carduri noi în perioada anilor 2018 – 2019, fondurile respective urmând să fie direcţionate spre alte cheltuieli din domeniul sănătăţii publice.” anunță CNAS într-un comunicat.

Cu toate acestea, CNAS nu a luat măsurile necesare pentru ca terminalele de computer ale clinicilor să accepte cardurile expirate, situație care a determinat clinicile să refuze înregistrarea serviciilor medicale aferente cardurilor expirate în sistem.

Ca urmare a crizei, CNAS a venit cu un comunicat în care reamintește că valabilitatea cardurilor a fost prelungită cu doi ani.

„CNAS reaminteşte furnizorilor de servicii medicale aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate, dar şi asiguraţilor, că termenul de valabilitate a cardurilor naţionale de sănătate emise până la data de 31 iulie 2018 a fost prelungit de la 5 la 7 ani prin Hotărârea de Guvern nr. 458 din 28 iunie 2018. Facem această precizare deoarece în ultimele zile instituţia a primit semnalări telefonice că unii furnizori aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate au refuzat să acorde servicii medicale persoanelor asigurate, sub motiv că acestea deţin carduri cu termenul de valabilitate inscripţionat depăşit”

Citește în ȘtiriOnline.TV