Totul despre sistemele de rache HIMARS

România va achiziționa Romania 54 de dispozitive lansatoare de rachete de înaltă mobilitate , plus serviciile și echipamentele conexe. Dispozitivele de înaltă mobilitate lansatoare de rachete () se instalează pe camioane militare obișnuite și cântăresc 10 tone.

HIMARS poate fi încărcat cu una sau șase rachete, rachetele fiind ghidate prin radio, având o mare acuratețe, cu o rază de acțiune de 480 km. Rachetele zboară cu o viteză de 85km/oră.

HIMARS sunt utilizate în special pentru securizarea frontierelor. Introduse în dotarea armatei americane în luna ianuarie a anului 2005, HIMARS au acumulat peste 1 milion de ore de utilizare în luptă (Siria, Irak, Afganistan), fiind una din cele mai eficiente piese de armament americane, cu o relevanță operațională de 99%.

Sitemul HIMARS se caracterizează prin aceea că poate fi transportat și instalat cu discreție, camioanele care transportă HIMARS fiind greu de deosebit față de camioanele militare obișnuite, de transport, sistemul HIMARS încărcat pe camioan având 7 metri lungine și 2,5 metri lățime.

Turcia folosește în mod curent sistemele HIMARS pentru securizarea frontierei cu Siria.

Intersant la achiziția HIMARS de către România este că raza de acțiune a rachetelor (480 km) creează un cerc de ținte potențiale, inexistente anterior, cum ar fi Kiev, Belgrad, Odesa sau Istanbul.

Chiar și așa, oficialii noștri și ai NATO declară că achiziția HIMARS de către România nu perturbă echilibrul puterii din zonă.

VIDEO HIMARS ÎN ACȚIUNE – Video al armatei SUA