Restaurație cu manifestație

Dacă socialiștii normali ar avea un moment de luciditate (din instinct de supraviețuire, dacă nu din gândire proactivă) ar trebuie să-l jos pe Dragnea de la conducere, să remanieze guvernul, să abroge ordonanțele și să ducă legea în Parlament. Pasul doi, ar fi un angajemnt ferm al PSD împotriva corupției, urmat de eliminarea din partid, nu doar a penalilor, ci și a celor cu reputație discutabilă.

Nu există scenariu în care ordonanțele să rămână și guvernul să meargă mai departe. Ca și Ponta cu USl, tot așa și Dragnea a irosit oportunitatea uriașă oferită de rezultatul alegerilor, o oportunitate de a conduce exemplar și de a-și reforma partidul în spiritul unui socialism modern, de inspirație nordică.

Fără cele de mai sus, orice reformă inițiată de PSD (cu atât mai mult una în proceduri penale) va fi percepută ca restaurație comunistă, așa cum este percepută acum.

Din păcate pentru cei care le resping în bloc, modificările din Ordonanțe sunt bune, dar nu pentru că aerisesc pușcăriile și favorizează corupția, ci pentru că deblochează administrația publică, acolo unde funcționarii nu mai semnează nimic, de frică. Asta, deoarece modificările anterioare, ale lui Prună, au permis procurorilor să deschidă dosar penal, cu zero probe, în urma unei ”bănuieli rezonabile”. Nu este normal, nici funcțional, chiar și după standardele celor mai inflamați anticorupțiști.

Dacă rămân legile actuale, justiția nu este doar independentă, dar și-a construit, cu ajutorul politicienilor și tehnocraților afiliați PPE, baza legală pentru toate abuzurile posibile împotriva libertăților cetățenești.

Nu știu dacă acum abuzează, sau dacă vor abuza de aceste legi, dar dacă o vor face, cine îi va putea opri? Politicienii nu vor putea, pentru că știu că pot fi ridicați pe o simplă bănuială ”rezonabilă”. Protestele civile nu se mai pot agrega, noul tip de cetățean preferând acum mai mulți procurori decât politicieni.

Din acest motiv privesc protestele cu scepticism. Manifestanți care aplaudă frentic o juntă securistă atotputernică, dirijată din afara țării, eu am mai văzut. Mă tem că o să o vadă și manifestanții de azi, însă prea târziu.

Aș zice așa: dacă cei care protestează, în mod justificat, împotriva restaurației oligarhiei-socialiste-corupte, nu protestează și împotriva îngrădirii libertăților cetățenești de către instituțiile de anchetă, control și represiune, protestează degeaba, iar ceea vor pierde este mai prețios decât ceea ce vor câștiga.

Și aș adăuga: dacă au ajuns corupții să apere libertățile cetățenești, asta nu îi face pe corupți încă și mai corupți, ci îi acuză serios pe aceia care au adus libertățile cetățenești în halul de a nu-și mai găsi apărători decât printre corupți.

Să ne amintim: Partidul Comunist Român nu-i scoatea pe aplaudaci la manifestații cu forța. Doar îi anunța unde să vină.

CG

Calin Liviu Georgescu STIRI ONLINE TV este ziarul tau online pentru stiri, informatii utile si editoriale. Fondat in anul 2016 de Călin-Liviu Georgescu, ziarul online stirionline.tv ofera pentru milioane de cititori acces la stiri de calitate si pentru advertiseri spatii publicitare de cea mai buna calitate. Oferta de publicitate a ziarului StiriOnline.TV este diversificata si accesibila. Pentru IMM si companii care nu isi permit deocamdata un buget de publicitate, ziarul StiriOnline.TV ofera posibilitatea de a publica comunicate de presa in mod gratuit. Puteti contacta Redactia pentru mai multe detalii informatii la adresa de e-mail: stirionlinetv@gmail.com sau prin intermediul paginii noastre de Facebook: Facebook/StiriOnlineTV  StiriOnlineTV Facebook Page
 

S-ar putea să-ți placă și...

Loading...