Rămas bun, Majestate!

O pagină importantă din istoria noastră s-a încheiat. O pagină cu bune şi cu rele, aşa cum e viaţa, până la urmă. Ultimul rege al României s-a stins, departe de ţară, şi nu înţeleg înverşunarea şi lejeritatea cu care unii, prea mulţi, după părerea mea, îl blamează pentru ceea ce s-a intamplat în România anilor ’40.

Consider că nimeni dintre noi, cetăţenii nespecializaţi în fineţurile istoriei, nu are informaţiile necesare pentru a-şi face o părere pertinentă în legătură cu cele intâmplate în acea perioadă şi, cu precădere, între 1944 şi 1947. Nimeni nu deţine adevărul absolut.

Au fost vremuri tulburi, în care soarta lumii a fost decisă în mod cinic, din pix, de trei lideri care deţineau puterea armată supremă la acel moment (şi încă o deţin). Au fost luate întotdeauna cele mai bune decizii? Poate că da, poate că nu. Este greu de spus chiar şi acum, dupa atâta amar de vreme, deşi teoretic ar trebui să fie usor de emis o judecată post-factum, darămite atunci, cu toată presiunea şi incertitudinile vremii.

Istoria este întotdeauna scrisă de învingători şi, ca atare, orice manual de istorie prezintă doar punctul de vedere al învingătorului şi serveşte intereselor acestuia.

În cazul nostru, învingători au fost bolşevicii criminalului Stalin, geamănul lui Hitler în suflet şi conştiinţă, împreună cu cozile de topor autohtone, comuniştii români, care, din rea-voinţă sau din pură prostie, au acţionat ca trădători de ţară.

Istoria pe care am învăţat-o a fost scrisă de ei, prin urmare tot ceea ce am învăţat timp de generaţii din manualele de istorie comuniste cu privire la anii de foc ’40 trebuie pus sub un mare semn de întrebare.

Da, suntem o republică, dar o republică născută dintr-o lovitură de stat dată cu tancurile bolşevice la poartă. Juridic vorbind, se poate dezbate îndelung asupra legitimităţii acestei forme de guvernământ, impusă la momentul respectiv de o putere straină ostilă, nu rezultată dintr-un vot popular liber exprimat.

Totuşi, legitimă sau nu la acel moment, republica noastră şi-a căpătat legitimitatea odată cu votarea Constituţiei în 1991. În ce măsură votul respectiv a fost rezultatul unor creiere spălate de aproape 50 de ani de istorie falsificată este o altă discuţie şi, până la urmă, nici nu contează. Orice vot reprezintă rezultanta stării de spirit si conştiinţă a votanţilor din momentul respectiv.

Majestatea sa a înţeles şi a respectat acest lucru, a făcut pasul reconcilierii până la capăt.

Rămas bun Majestate, şi iertaţi-i pe cei care încă mai hulesc, că nu ştiu ce fac.

Dan Fleșariu

 

Calin Liviu Georgescu STIRI ONLINE TV este ziarul tau online pentru stiri, informatii utile si editoriale. Fondat in anul 2016 de Călin-Liviu Georgescu, ziarul online stirionline.tv ofera pentru milioane de cititori acces la stiri de calitate si pentru advertiseri spatii publicitare de cea mai buna calitate. Oferta de publicitate a ziarului StiriOnline.TV este diversificata si accesibila. Pentru IMM si companii care nu isi permit deocamdata un buget de publicitate, ziarul StiriOnline.TV ofera posibilitatea de a publica comunicate de presa in mod gratuit. Puteti contacta Redactia pentru mai multe detalii informatii la adresa de e-mail: stirionlinetv@gmail.com sau prin intermediul paginii noastre de Facebook: Facebook/StiriOnlineTV  StiriOnlineTV Facebook Page
 

S-ar putea să-ți placă și...

Loading...