Proporțiile dezastrului: Guvernul a decis EXTERMINAREA

Proporțiile dezastrului: Guvernul a decis EXTERMINAREA

TV – În județele Tulcea şi Constanţa, dar și în Insula Mare a Brăilei şi Balta Ialomiţei se va proceda la uciderea preventivă a TUTUROR mistreţilor şi prădătorilor, în condiţiile legii, a decis Guvernul.

Măsura este fără precedent și arată fără putință de tăgadă DEZASTRUL produs de pesta porcină africană în România.

Mai mult, în zonele de frontieră cu Ucraina, Republica Moldova şi Ungaria se va acţiona pentru uciderea prin împuşcare a porcilor mistreţi şi a prădătorilor specifici, cu echipe mixte formate din vânători autorizaţi, personal silvic, cu sprijinul personalului MAI, până la linia frontierei de stat, conform prevederilor legale în vigoare. Deasemenea,  în punctele de trecere a frontierei se vor institui filtre pentru dezinfecţie, inclusiv dezinfectoare pentru mijloace de transport rutier.

Măsurile vin după ce numărul focarelor de pestă porcină africană a ajuns la 578 în 98 de localităţi din opt judeţe și până acum au fost ucişi peste 78.000 de porci din ferme şi gospodării ale populaţiei.

Cele opt judeţe unde evoluează boala sunt: Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa şi Galaţi.

Un comitet pentru situații de urgență al Guvernului a aprobat o serie de măsuri drastice, care confirmă amploarea dezastrului:

  1. reducerea efectivului de mistreţi, prin vânarea unei cote suplimentare de intervenţie aprobată de Ministerul Apelor şi Pădurilor, în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative, situat sub valoarea de 0,5 exemplare/kmp, conform prevederilor Directivei nr. 60 /2002;
  2. recoltarea probelor la mistreţii împuşcaţi şi găsiţi morţi pentru a se decide destinaţia carcaselor, imediat după obţinerea rezultatelor probelor, în maximum 48 ore de la prelevarea acestora; în termen de 30 de zile de la confirmarea virusului se vânează integral prădătorii din zonele afectate;
  3.  vânătoarea organizată în zonele afectate şi în afara lor se realizează cu vânători autorizaţi, personal silvic, personal de vânătoare angajat şi cu alte categorii de personal, care vor fi instruite în acest sens de personalul abilitat;
  4. în zonele în care s-a identificat PPA la porcii domestici, în fondul de vânătoare aflat pe raza UAT respectivă se realizează vânătoare intensivă, până la limita cotelor optime a efectivelor de mistreţi.În plus, Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP) a aprobat suplimentarea cotelor de intervenţie la specia mistreţ, pentru perioada de vânătoare 2018 – 2019, numărul exemplarelor ce pot fi vânate, la nivel naţional, fiind stabilit la 27.914, se arată în Proiectul de ordin privind aprobarea unor măsuri pentru combaterea pestei porcine africane, publicat luni în consultare publică.