Mercurialul șpăgii: cât mai trebuie ”să marchezi” în ziua de azi ca să te angajezi ”la stat”

Mercurialul șpăgii: cât mai trebuie ”să marchezi” în ziua de azi ca să te angajezi ”la stat”

TV – Creșterile de salarii din guvernarea PSD, benefice, nu au rămas însă și fără efecte secundare toxice pentru buna funcționare a administrației statului și a societății, în general: au crescut șpăgile.

Conform surselor noastre din primăriile Capitalei și din unele instituții guvernamentale, ”șpaga la angajare” a cunoscut în acest an o ”înflorire” spectaculoasă, care depășește ca întindere perioada similară ”de referință” din timpul guvernelor Năstase.

Posturile cele mai ”negociate” sunt cele ale așa-zisului ”personal TESA” din primăriile de sector, în special în profesii economice, contabile și juridice.

Astfel, obținerea unui post în managementul inferior la o primărie de sector ”costă” o șpagă de nu mai puțin de 5000 de euro, ca un minim, sumă care poate crește în funcție de disponibilitatea posturilor.

Deși nu sunt puțini cei care intră ”în sistem” pe bază de plic, în multe cazuri numai acest lucru nu este suficient, ”angajatul” având nevoie în plus fie de ”spate politic” la conducerea unei organizații politice locale, fie de o persoană de încredere din anturajul conducătorilor primăriei, care să ”certifice” că omul este ”de încredere”.

Pentru funcții mai înalte în ierarhia administrativă, cum ar fi un adjunct de șef de birou sau departament, șpaga de angajare pleacă de la 10000 de euro și poate ajunge și până la un autoturism, care fie este, pur și simplu, ”dat în folosință”, urmând ca actele să se facă ulterior, fie ”anagajatul” face un leasing și ”dă mașina”, de obicei unei rude mai îndepărtate, prieten sau ”om de încredere” al ”șefului mare”.

Conform surselor noastre, cu cât funcția este mai înaltă, cu atât șpaga nu mai este acceptată ca monedă de schimb, recomandarea directă, de tipul ”nume pe funcție” fiind obligatorie, urmând ca cel numit să-și pună semnătura la dispoziție, urmând cu strictețe ordinele și comenzile venite pe filieră politică.

Practica nu este deloc o raritate, sistemul fiind larg răspândit în toate adminsitrațiile locale din țară, singurul lucru care diferă fiind valoarea șpăgii și ”greutatea” recomandării politice.

În multe comune, sătenii relatează (cu teama de a nu se afla ”de unde se știe”) despre șpăgi care se dau direct clanurilor interlope care și-au instalat în funcții primari, viceprimari și consilieri locali.

Știri Online TV