Connect with us
Pub

Exclusiv Știri Online TV

Isarescu confirmă că urmează un val de ieftiniri: ”e şi o chestiune de percepţie”

– ”Inflaţia lunară stagnează de câteva luni bune în România. Cea lunară. Dacă ea a mai crescut, a mai crescut pentru că anul trecut a fost relativ mai scăzută. Deci e şi o chestiune de percepţie” a confirmat Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, mesajele optimiste ale Guvernului.

„După datele noastre preliminare, vom avea chiar o inflaţie negativă şi scădere de preţuri. De fapt, acest lucru s-a întrevăzut, să spunem aşa, încă din luna iunie, când am avut o creştere lunară a inflaţiei foarte scăzută, aproape de zero. Acum lumea tot repetând că rata inflaţiei anuale e 5%, 5% cea mai mare din Europa, probabil că aceasta a creat o altă percepţie. Şi e adevărată. Dar după ştiţi şi o să vedeţi miercuri, noi prezentăm inflaţia cu multiplele ei faţete.” a adăugat Isărescu

Advertisement Pub

Breaking News

Bolile primarilor bucureșteni: după furia bordurilor și delirul trandafirilor, urmează isteria gărdulețelor

– Bucureștenii din sectorul 4 al Capitalei s-au bucurat atunci când primarul Băluță (PSD) a desființat gărdulețele de fier (oribile) de pe marginea trotuarelor din Bulevardul Tineretului, plantând în locul lor arbuști, un mod natural, simplu, economic și decorativ de a delimita trotuarul de spațiile verzi.

Din păcate, costisitorul elan al primarului Băluță, care de un an de zile s-a angajat într-o uriașă operațiune de modificare a trotuarelor și bulevardelor din sector (cu succes, în unele cazuri, exagerat, de cele mai multe ori) continuă cu instalarea de noi gărdulețe în locul celor vechi, gărdulețe scumpe, scump de întreținut și care nu adaugă nimic nici ca funcționalitate, nici ca estetică.

Nu este de mirare că bucureștenii au suspiciuni atunci când vâd aceste cheltuieli fără rost, bănuind că banul public este prost cheltuit sau orientat abuziv către firme ”de partid” sau ”de casă”.

Mai mult

Exclusiv Știri Online TV

Mercurialul șpăgii: cât mai trebuie ”să marchezi” în ziua de azi ca să te angajezi ”la stat”

stiri online tv spaga

– Creșterile de salarii din guvernarea PSD, benefice, nu au rămas însă și fără efecte secundare toxice pentru buna funcționare a administrației statului și a societății, în general: au crescut șpăgile.

Conform surselor noastre din primăriile Capitalei și din unele instituții guvernamentale, ”șpaga la angajare” a cunoscut în acest an o ”înflorire” spectaculoasă, care depășește ca întindere perioada similară ”de referință” din timpul guvernelor Năstase.

Posturile cele mai ”negociate” sunt cele ale așa-zisului ”personal TESA” din primăriile de sector, în special în profesii economice, contabile și juridice.

Astfel, obținerea unui post în managementul inferior la o primărie de sector ”costă” o șpagă de nu mai puțin de 5000 de euro, ca un minim, sumă care poate crește în funcție de disponibilitatea posturilor.

Deși nu sunt puțini cei care intră ”în sistem” pe bază de plic, în multe cazuri numai acest lucru nu este suficient, ”angajatul” având nevoie în plus fie de ”spate politic” la conducerea unei organizații politice locale, fie de o persoană de încredere din anturajul conducătorilor primăriei, care să ”certifice” că omul este ”de încredere”.

Pentru funcții mai înalte în ierarhia administrativă, cum ar fi un adjunct de șef de birou sau departament, șpaga de angajare pleacă de la 10000 de euro și poate ajunge și până la un autoturism, care fie este, pur și simplu, ”dat în folosință”, urmând ca actele să se facă ulterior, fie ”anagajatul” face un leasing și ”dă mașina”, de obicei unei rude mai îndepărtate, prieten sau ”om de încredere” al ”șefului mare”.

Conform surselor noastre, cu cât funcția este mai înaltă, cu atât șpaga nu mai este acceptată ca monedă de schimb, recomandarea directă, de tipul ”nume pe funcție” fiind obligatorie, urmând ca cel numit să-și pună semnătura la dispoziție, urmând cu strictețe ordinele și comenzile venite pe filieră politică.

Practica nu este deloc o raritate, sistemul fiind larg răspândit în toate adminsitrațiile locale din țară, singurul lucru care diferă fiind valoarea șpăgii și ”greutatea” recomandării politice.

În multe comune, sătenii relatează (cu teama de a nu se afla ”de unde se știe”) despre șpăgi care se dau direct clanurilor interlope care și-au instalat în funcții primari, viceprimari și consilieri locali.

Știri Online TV

Mai mult

Breaking News

Moși răi și babe acre

stiri online tv

Cetățeanul care nu este de acord cu Guvernul, sau altfel zis, cu Executivul numit de majoritatea parlamentară rezultată din alegeri și validat de președintele Iohannis, are câteva opțiuni pentru a protesta. Nu multe, dar de-ajuns, acoperă toate situațiile.

Prima, de a se alătura unuia din partidele de opoziție și a activa, fie ca membru, fie ca susținător ne-membru al partidului, în ambele cazuri intrând sub responsabilitatea partidului pe care îl servește prin protest.

A doua, de a se alătura unui ONG care susține o cauză. Și în acest caz, fie că este membru al ONG, fie că nu, ONG-ul este responsabil de acțiunile de protest ale cetățeanului care răspunde chemărilor sale.

A treia, de a protesta ca simplu cetățean, neafiliat nici unei organizații. În această situație, răspunderea pentru felul în care protestează îi revine, în întregime, cetățeanului, în mod individual, indiferent câți cetățeni s-ar aduna să protesteze la un moment dat.

Acest lucru se poate verifica în cazul nefericit în care Jandarmeria reține un grup mai mare de cetățeni pentru tulburarea liniștii publice, să zicem. Este evident că, odată ajunși la poliție, nu va fi acuzat grupul, căci grupul nu are personalitate juridică, așa cum are un Partid sau un ONG, ci responsabilitatea este a fiecărui cetățean în parte.

De aceea este și recomandabil ca protestul cetățeanului, chiar dacă este iscat de o nemulțumire individuală, să-și găsească un ”recipient” juridic care să preia și să includă protestul în revendicările sale generale, preluând astfel și repsonsabilitatea juridică a cetățeanului, atât timp cât cetățeanul urmează indicațiile și normele de protest stabilite de ONG sau Partid.

Astfel, în cazul în care protestul iese din norme și cetățeanul este reținut de poliție, el poate transfera responsabilitatea către organizator, evident, atât timp cât organizatorul îl ia pe protestatar în evidență și protetstatarul a stat în limitele de manifestare stabilite de către organizator.

Acesta este și modul în care protestele se desfășoară ”în vest”.

Protestele sunt anunțate de către o entitate juridică (partid sau ONG), iar susținătorii protestului se prezintă la sediul sau locația stabilită de organizatori pentru a fi luați în evidență, pentru a fi instruiți și dați ”pe mâna” unui responsabil de grup, care are grijă ca cetățenii alocați lui, (nu mai mulți de 100) stau pe traseul autorizat, nu încalcă legea și indicațiile organizatorului.

În cazul în care acest lucru se întâmplă, organizatorul îl extrage pe ”recalcitrant” din grup și îl dă pe mâna poliției, tocmai pentru a nu suferi întreaga organizație și chiar cauza pentru care se protestează din cauza lui.

Eu tot am zis (și am fost înjurat pentru asta ca fiind PSD-ist) că ”o țară ca afară”, o democrație, o civilizație de inspirație occidentală și, în fond, o civilizație-punct, înseamnă protest în respectul legii, lege care, dealtfel, nu doar că include protestul ca formă de manifestare cetățenească, dar și susține și apără dreptul cetățeanului de a protesta.

Ceea ce nu susține și nu apără legea este anarhia și pe anarhiști, iar motivul pentru care aceștia nu beneficiază de înțelegere este acela că imprevizibilitatea anarhistului (asta ca un minim) este un deranj și un pericol pentru ceilalți cetățeni, adică pentru ordinea publică.

Și acum, ca să aplic toate cele scrise mai sus la protestele din weekend, am situația unui protest neautorizat, neorganizat, neasumat de un organizator, unde, din punctul de vedere al legii (și cu toții vrem să respectăm legea, indiferent cine ar fi la guvernare, nu?) toți cei prezenți puteau fi ridicați unul câte unul, individual, amendați, arestați, șamd, fiindcă fiecare cetățean prezent acolo era perfect repsonsabil pentru alegerea sa de a fi acolo.

Inclusiv marșul pașnic de pe Calea Victoriei de ieri (duminică seară) poate (putea) conduce la arestarea simpaticilor și agreabililor protetstatari, al căror protest pașnic a fost, de fapt, complet lipsit de considerație față de, să zic, șoferii bucureșteni care, fiind nevoiți să ocolească centrul Capitalei, au cheltuit mai mult pe benzină, chit că i-a costat în plus un singur leu, leul ăla l-au dat, deci tot este o pagubă.

Calculul este, desigur, meschin, dar ce vreau să zic este că nu chiar totul pe lumea asta este politică, iar cine vrea să facă politică și activism, chiar și activism civic să facă pe barba, pe cheltuiala și pe responsabilitatea lui legală, nu pe a mea.

De exemplu, eu, unul, n-am avut treabă prin Centru cu mașina în weekend, deci, n-am dat leul ăla în plus pe benzină. Dar faptul că mi-am dat cu părerea pe Facebook referitor la nevoia de respecta legea și m-am pomenit înjurat de activiști și inflamați, ăsta este un deranj suficient de mare pentru mine ca să consider că ordinea mea publică nu a fost respectată și că cei vinovați de asta trebuie sancționați. Deci, dați-vă o pereche de palme, derbedeilor, dar nu înainte de a lua în fiecare mână câte o roșie stricată.

Situația este mai serioasă atunci când vorbim despre cei care i-au chemat la protest pe cetățeni, știind ei foarte bine că acel protest va fi neorganizat, deci anarhic, deci, efectiv i-au chemat pe oameni să-și ia bulane, amenzi și alte deranjuri, căci, ce s-o mai dăm cotită, i-au chemat să ignore și să încalce legea.

Astfel, neasumarea responsabilității de către organizații juridic active în fața legii, coroborată cu inconștiența acestor organizații de a se juca cu viața, sănătatea și libertatea cetățenilor, este nu doar profund reprobabilă, ci aproape criminală.

Dacă chemi (insistent) cetățenii să protesteze pentru ideile tale politice și, în ultimă instanță, în interesul tău politic, TREBUIE, ESTE OBLIGATORIU să ai minima decență de a-ți asuma și responabilitatea, inclusiv juridică, pentru ce se întâmplă acolo.

D-aia, eu, care nu fac politică (alta decât politica mea) mă simt profund vexat și dezgustat de felul în care au făcut politică în acest weekend USR, PNL, Iohannis și organizațiile care-i susțin.

Iar faptul că Statul, Ministerul Public, sau măcar adversarii lor politici (de exemplu, PSD), nu întreprind acțiunile legale și juridice pentru a sancționa pentru iresponsabilitate criminală aceste partide și organizații, inclusiv prin desființare (căci e foarte grav să chemi cetățenii în fața bulanelor și apoi să zici că e ”civism” și ”fiecare pentru el”), asta îmi confirmă că, undeva, la un anumit nivel, interesele partidelor din România coincid, și că, de fapt, ăștia se ”spală” unii pe alții, indiferent ce orori ar crea și gira.

În final, tot noi, cetățenii, rămânem singuri, față-n față cu bulanul jandarmului, și ni-l luăm pe cocoașă negreșit, oricare ar fi cauza noastră, bună sau rea. Apoi ne înjurăm între noi pe Facebook, însă nici asta mă deranjează, că până la urmă, aleg să trec înjurăturile la ”colocvialitate vibrantă”.

Mă deranjează că, în final, sfârșim prin a ne comporta exact cum vor ”ei”: devenim niște oameni ofticoși și suspicioși, niște nasoi cablați fiecare la televiziunea lui, la bula lui socială, la rahaturi, în fond. Moși răi și babe acre, de tineri.

Au reușit, corect?

Călin-Liviu Georgescu

Mai mult