A început ”Procesul de la Nuremberg” al Băsismului

A început ”Procesul de la Nuremberg” al Băsismului

Comisiei de Anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 a prezentat concluziile anchetei, sub forma unei liste care, dacă se confirmă anulează orice încredere în democrația românească și instituțiile sale. De asemeanea, raportul Comsiei este aproape ca un rechizitoriu al unui fel de ”Proces de la Nurmeberg” al epocii Traian Băsescu.

Din păcate, suspiciunile de părtinire rezultate din faptul că rpaortul Comisiei pare o acțiune revanșardă a alianței PSD-ALDE, este o piedică în rezolvarea probelemelor semnalate.

Iată concluziile Comisiei de Anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009:

”Concluzii
1. Comisia a constatat acțiuni concrete ale instituției prezidențiale reprezentate de Traian Băsescu și ale guvernului condus de Emil Boc pentru favorizarea fraudării alegerilor în avantajul candidatului Traian Băsescu.
2. Aceste acțiuni ale celor două instituții au fost perfect sincronizate dovedind astfel că făceau parte dintr-un plan amplu și bine pus la punct, acțiunile fiind premeditate.
3. În realizarea planului privind fraudarea alegerilor prezidențiale, reprezentanții celor două instituții au acționat în forță, cu rea credință, în total dispreț față de lege.
Pe cale de consecință, ținând cont de faptul că:
– diferența dintre cei doi candidați a fost doar de 70.321 care reprezintă aprox.0,68 % din voturile valabil exprimate
– acțiunile de natură a determina fraudarea alegerilor fiind în favoarea candidatului Traian Băsescu
Concluzionăm că amploarea acțiunilor a fost de natură de a schimba rezultatul alegerilor.

Posibile infracțiuni
1. Constituirea unui grup infracțional organizat (prevăzută în VCP la Art. 323, Asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni și în NCP la Art. 367, Constituirea unui grup infracţional organizat) în vederea comiterii de infracțiuni electorale.
Astfel, Președintele României – Traian Băsescu- , împreună cu primul ministru al Guvernului – Emil Boc – și cu ceilalți membri ai Guvernului României – Vasile Blaga, Gabriel Sandu, Gheorghe Pogea, Elena Gabriela Udrea, Radu Mircea Berceanu, Cătălin Marian Predoiu, Adriean Videanu și Sorina Luminița Plăcintă – , s-au asociat în vederea comiterii de infracțiuni care să aibă drept consecință favorizarea comiterii de infracțiuni electorale, cu scopul de a-l avantaja pe candidatul Traian Băsescu.
2. Falsul intelectual (infracțiune prevăzută în VCP la Art. 289 și în NCP la Art. 321)
Cu prilejul emiterii de către președintelui României a decretului nr.1358/2009, acesta a inserat date nereale:
– Afirmația că domnul Dan Nica, viceprim-ministru, ministrul administrației și internelor ar fi fost demis este falsă și contrazisă chiar de decretul nr.1357.
– Afirmația că domnul Dan Nica, viceprim-ministru, ministrul administrației și internelor ar fi fost demis este falsă deoarece în momentul emiterii decretului nr.1358, decretul nr. 1357 nu exista nefiind publicat. (vezi punctul 2).
3. Uzul de fals (infracțiune prevăzută în VCP la Art. 291 și în NCP la Art. 323)
4. Abuzul în serviciu (infracțiune prevăzută în VCP la Art. 248: Abuzul în serviciu contra intereselor publice și în NCP la Art. 297: Abuzul în serviciu), cu prilejul adoptării de către Guvern a HG nr. 1097, 1100, 1102, 1105, 1108, 1110, 1113, 1116, 1118, 1121, 1124, 1127, 1130, 1132, 1135, 1137, 1139, 1141, 1144, 1146 publicate în MOF nr.651/01.10.2009 cu încălcarea prevederilor art.108 alin .4 din Constituție și a procedurii adoptării acestora.

Deficiențe constatate în procesul electoral:
• înscrierea alegătorilor care şi-au exercitat dreptul de vot şi pentru alegerea Preşedintelui Romaniei şi pentru Referendumul naţional pe un singur tabel electoral;
• nerespectarea procedurii de inmanare a buletinelor de vot pentru alegerea Preşedintelui Romaniei şi pentru Referendumul naţional de către membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare;
• dispariţia unor buletine de vot;
• amplasarea unor cabine de vot in afara localului secţiei de votare;
• tolerarea comercializării de băuturi alcoolice in aria de protecţie a secţiei de votare;
• nesoluţionarea unor cereri privind utilizarea urnei mobile;
• încercarea de influenţare a procesului de votare de către:
– primari, viceprimari;
– unii reprezentanţi ai partidelor politice, membri in birourile secţiilor de votare;
– persoane având calitatea de observatori electorali care şi-au manifestat partizanatul politic;
– persoane acreditate pentru realizarea de sondaje de opinie.
• prezenţa in preajma sau in interiorul cabinelor de votare a unui număr mai mare de persoane decât numărul permis (s-au semnalat situaţii in care alegătorul a intrat însoţit in cabina de vot, fără a fi in imposibilitatea de a-şi exercita dreptul de vot);
• dosare incomplete cu materialele utilizate in secţiile de votare (lipsa copiilor listelor electorale permanente sau din contră conţinand ambele exemplare ale listelor atat cele utilizate pentru semnătura alegătorului cat şi cele utilizate spre consultare);
• altercaţii şi injurii intre oficialii electorali pe parcursul desfăşurării procesului votării;
• suspiciuni de vot multiplu;
• suspiciuni de turism electoral;
• tentative de fotografiere cu telefonul mobil a buletinului de vot in interiorul cabinei de votare;
• nu s-a aplicat pe actul de identitate timbrul autocolant;
• staţionarea în secţiile de votare a unor persoane care nu aveau acest drept;
• au existat nelămuriri cu privire la procedura de deplasare a urnei speciale şi a actelor doveditoare.
• au existat sesizări cu privire la apartenenţa politică a unora dintre observatorii organizaţiilor non-guvernamentale şi a reprezentanţilor interni ai mass-media, precum şi a numărului mare de persoane pentru care se solicită acreditări de către unele organizaţii non-guvernamentale şi organizaţii mass-media;
• reprezentanţii partidelor politice au transmis către presă, in ziua votării, informaţii eronate din secţiile de votare, fără a fi confirmate de preşedintele BEJ sau de purtătorul de cuvant al BEJ;
• potrivit datelor comunicate de către Ministerul Administraţiei şi Internelor, pe perioada celor două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale au fost semnalate şi inregistrate un număr de 4516 incidente (pe perioada primului tur de scrutin au fost semnalate 2658 de incidente electorale din care 52,1% in mediul rural iar 47,9% in mediul urban. În timpul campaniei electorale şi în ziua premergătoare celui de-al doilea tur de scrutin au fost semnalate un număr de 905 incidente, din care 50% in mediul rural şi 50% in mediul urban. La acestea s-au adăugat 953 de incidente semnalate în data de 6 decembrie 2009).
• în perioada campaniei electorale şi pe timpul organizării şi desfăşurării alegerilor s-au aplicat 4927 de sancţiuni contravenţionale cu o valoare totală a amenzilor de 1.303.273 lei. Dintre acestea la turul I au fost aplicate 677 de sancţiuni in valoare de 457.923 lei iar la turul II un număr de 4250 in valoare de 845.350 lei.”