Guvernul înhață Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE)

Guvernul înhață Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE)

Guvernul se pregătește să reorganizeze și să preia unele din funcțiunile Agenției, probabil pe cele mai importante, așa cum rezultă din cele mai recente declarații ale ministrului Energiei, Toma Petcu:

„Analizăm mecanismul de funcționare al ANRE, să vedem unde se împiedică decizia, vizavi de activitatea ANRE, nu doar a conducerii. Din ce am vorbit cu domnul Havrileț (Niculae Havrileț, președintele ANRE — n. r.), sunt unele probleme și de legislație care nu le permit unele lucruri”, a spus Petcu.

El a precizat că această comisie va analiza toată legislația secundată emisă de ANRE, pentru a verifica dacă aceasta este adaptată la cerințele europene, după cum relatează Agerpres.

„Dacă ar fi să ne uităm la acțiunile pe care ANRE le-a luat sau nu le-a luat în ultima perioadă, poate este o problemă nu neapărat de o decizie a conducerii ANRE, ci poate este vorba de blocaje în punerea în aplicare sau există anumite lacune și ar trebui să rezolvăm asta. De-asta sunt și ei (ANRE — n.r.) parteneri în această comisie”, a mai arătat Petcu.

Întrebat dacă se ia în calcul transferul ANRE din nou în subordinea Guvernului, ministrul a răspuns: „Nu cred, poate unele părți, poate partea de licitație, poate partea de control. Va fi o analiză, va fi o reorganizare a ANRE. ANRE are rol de reglementare, control și supraveghere, am putea noi să preluăm unele din acest activități. Nu este o decizie foarte clară și, repet, dincolo de decizia conducerii, poate e vorba de organizare”.