Există o civilizaţie mai avansată decât a lui Dragnea

Există o civilizaţie mai avansată decât a lui Dragnea

Poate că nu este atât de cunoscut pe cât ar merita detaliul că, pe timpul cât au fost sub turci, Valahia şi Moldova au fost singurele ţări din Imperiul otoman care au fost conduse de domnitori pământeni, şi nu de vreun paşă trimis de la Istanbul. Desigur, aceşti domnitori plăteau tribut Înaltei Porţi, iar selecţia lor se făcea tot acolo, pe criterii pecuniare şi de fidelitate faţă de Imperiu. Dar chiar şi aşa, mândria rămâne, iar cei care îşi caută un reazem pentru a-şi reafirma românismul, pot include liniştiţi domniile pământene la ”realizări”.

Suntem îndreptăţiţi să fim mândri, dar cu măsură, beneficiile domniilor pământene pentru ţărănimea acelor vremuri fiind, adesea, nule, ba chiar ţăranul român ar fi preferat să dea partea lui de bir direct la turc, fiindcă turcul, musulman fiind, măcar nu-i lua porcul din ogradă.

Însă domniile pământene au încetat odată cu domnia lui Carol I, monarhul şvab care a mutat România, din cruntul său balcanism, într-o Europă civilizată, unde România a şi stat foarte bine până ce a scos-o de acolo, mai întâi Carol II, apoi Stalin, cu binecuvântare anglo-saxonă.

Ca români, avem dreptul la aceste mici mândrii, dar şi la marile sechele acumulate între timp, iar acestea, împreună, stau, cred eu, la baza neliniştilor noastre de azi.

Azi ne-am dori o conducere ”pământeană”, dar amintirea lui Ceauşescu ne retează entuziasmul. Încă ne mai temem. Şi dacă noul ”domnitor pământean”, presupunând că-l vom găsi, se va dovedi a fi un nemernic iresponsabil care va decupla România de la civilizaţia europeană şi va duce Naţiunea pe coclauri?

Pe de altă parte, nici versiunea unui conducător de tip expat-european nu ne surâde pe deplin, de teama că ”românismul” nostru, atît cât a mai rămas din el, se va dizolva în corozivul neoliberalism corporatist, împreună cu resursele naturale ale ţării.

Cele două temeri divizează acum naţiunea şi îngreunează opţiunea politică. Alegerea nu-i uşoară.

La un pol, citim în un lider care ar fi capabil să mute ţara prea la est, doar pentru a-şi menţine influenţa şi puterea, ba chiar s-o închidă de tot şi s-o transforme într-o insulă de boieri socialişti cu autoritate deplină asupra iobagilor cu SRL.

La celălat pol, vedem în Johannis, un lider cu veleităţi de yesman, care, la cererea Europei, ar putea să mute ţara atât de la vest, încît să şi uităm cum o cheamă.

La prima vedere, ambele variante sunt proaste. Nu ne putem lega destinul de Dragnea, fiindcă dă dovezi că este minor în deziderate, blocat în revanşe absurde. Nu ne putem nici lăsa pe mâna lui Johannis, fiindcă nu-l simţim că e, cu totul, pentru noi, de parcă ar avea panoul de comandă în altă parte.

Totuşi, n-am alegere: presimt că România lui Dragnea va cere prea puţin de la mine, ba pe deasupra, mă şi tem că ceea ce va cere m-ar putea înjosi ca om.

Chiar şi aşa, nu-l aleg pe Johannis, chiar deloc. Dar prefer ceea ce reprezintă Johannis: o civilizaţie mai avansată decât a lui Dragnea.

Aşa că, dacă tot e să mă risc, măcar să mă risc în sus.

Călin Georgescu