După 75 de ani: un nou pod Giurgiu-Ruse, dar cu taxă

După 75 de ani: un nou pod Giurgiu-Ruse, dar cu taxă

România și Bulgaria vor construi împreună un nou pod între Ruse și Giurgiu, care va prelua traficul masiv dintre cele două țări, a anunțat premierul bulgar.

Actualul pod, intitulat Podul Prieteniei, a fost inaugurat în 1954 și a fost construit de ruși, în timpul stalinistului Gheorghe Gheorghiu Dej și al omologului său bulgar, Valko Chervenkov.

Actualul pod este în stare proastă și este depășit de mult timp de necesitățile de trafic dintre România și Bulgaria, iar faptul că încă mai este funcțional (chiar și după numeroasele cârpeli) este aproape un miracol.

În august, oficialități locale din Ruse și Giurgiu au arătat că traficul peste podul existent s-a dublat față de anul trecut, iar podul nu mai face față. Creșterea capacității punctelor de control la frontieră de pe ambele maluri reprezintă o soluție pe termen scurt, au apreciat participanții la o reuniune de lucru româno-bulgară.

Podul Giurgiu-Ruse inaugurat în 1954 a fost supus ultima oară unei reparații capitale în 1997. Podul Calafat-Vidin inaugurat în 2013 a preluat o parte din traficul transfrontalier între România și Bulgaria.