Dublul standard, bată-l vina!

iohannis ucraina stiri online tv

Am urmărit cu atenție recentul scandal și indignarea produse la noi de noua lege a învățământului din Ucraina și nu mă pot opri din a face o paralelă cu scandalul “Kaufland” din Târgu Secuiesc.

Evident, nu mi se pare normal ca un cetățean al oricarei tări să nu cunoscă limba oficială a țării respective. Atunci când un stat atribuie cetățenia sa unui străin, îl supune unei examinări care cuprinde, printre altele, limba oficială și istoria. Atunci, ce este așa deplasat să avem exact aceleași pretenții de la cetățenii prin naștere?

Lăsând la o parte acest aspect, o persoană care nu cunoaște limba oficială a statului în care trăiește, ci doar limba unei minorități regionale, își taie singură craca de sub picioare. Se condamnă singură la marginalizare și își limitează viața la regiunea în care s-a născut, în orice altă regiune nefiind angajabilă. Ar fi, scuzați-mi expresia, un “ra–t într-o căldare”. Iar dacă problema se generalizează în regiunea respectivă, întreaga regiune este condamnată la sărăcie prin îngreunarea sau chiar întreruperea de facto a relațiilor economice cu restul țării. Desigur, fiecare cetățean de altă etnie decât cea majoritară are dreptul de a-și păstra și perpetua cultura și identitatea, iar statul trebuie să fie garantul acestui drept. Dar asta nu înseamnă învățământ în limba maternă, așa cum este acesta reglementat la noi. Este o inepție.

Este o prostie să predai întreaga programa școlară în limba maternă, iar limba oficială a statului să o predai ca limbă străină. Așa ceva nu se întâmplă în nicio țară civilizată. Programa școlară trebuie predată integral în limba oficială a statului, iar limba maternă să fie predată suplimentar, ca materie de sine stătătoare, în regiunile respective. Nici măcar nu ar trebui organizat examen la limba maternă. Ține de conștiința fiecărui etnic cât de bine își învață propria limba materna. Statul nu are niciun interes să verifice acest lucru.

Cred că pentru Ucraineni, situația din regiunea pe care ei o numesc Transcarpatia este identică cu cea de la noi, din Ținutul Secuiesc. Ar trebui să înțelegem acest lucru și să ne ferim în a aplica un standard dublu. Știu că este greu să privești obiectiv atunci când una din minoritățile în cauză este chiar a ta, dar haideți să fim corecți: noi și ucrainenii avem aceleași probleme cu minoritățile etnice. Ei au aplicat o soluție diametral opusă față de noi. Obiectiv vorbind, ambele soluții sunt fundamental greșite. Dar dacă ar trebui sa aleg între doua rele, nu sunt foarte sigur ca aș alege-o pe-a noastră.

Dan Fleșariu


stiri online tv logo
Stiri Online TV | Breaking News & Editorial este ziarul online de știri și editoriale fondat în noiembrie 2016 și condus de Călin-Liviu Georgescu. ȘtiriOnline.TV este parte e rețelei de ziare și reviste online ȘTIRI ONLINE TV NETWORK, rețea aflată deasemenea în proprietatea lui Călin-Liviu Georgescu. Pe lângă ȘtiriOnline.TV, rețeaua mai include următoarele ziare și reviste:

NAȚIUNEA ROMÂNĂ - natiunearomana.ro | Ziar de știri opinie politică
VEDETE TV - vedete.tv | Revistă de celebrități și știri mondene
WORKSHOP ROMÂNIA - workshopromania.ro | Revistă de educație și dezvoltare personală
SUDUL CAPITALEI - sudulcapitalei.ro | Ziar de știri locale din București
MAGIA ROMÂNIA - magiaromania.ro | Revistă de spiritualitate contemporană
SCÂNTEIETORUL - scanteietorul.ro | Revistă de satiră și pamflet politic
BULĂ SE ÎNTOARCE - bulaseintoarce.ro | Revistă de umor

Pe data de 4 Mai 2018, Călin-Liviu Georgescu va lansa televiziunea online STIRI ONLINE TV, o televiziune de talk-show, reportaje live și programe de utilitate, care conține 100% programe și producții originale.

Se află în pregătire documentația pentru obținerea licenței de televiziune, pentru ca ȘTIRI ONLINE TV să debuteze pe rețelele de cablu în iarna anului 2018.


Călin-Liviu Georgescu este om de afaceri în mass media, cu o biografie profesională în de peste 25 de ani. Cu o diplomă în Comunicații Audio-Vizuale a Universității de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L.Caragiale”, Călin-Georgescu a intrat inițial în domeniul creației de publicitate și apoi a debutat în managementul de top ca director al agenției multinaționale de publicitate, Young & Rubicam Advertising, filiala din România. Având ca și principal de client din mass media pentru branding, creație și promovare companiile grupului MediaPro, Călin-Liviu Georgescu realizează mesajele și marketingul care au făcut din ProTV, ProFM, AcasăTV, ProTV Magazin, Ziarul Financiar, Playboy, MediaPro Pictures și altele, lideri de piață și notorietate de azi. În paralel, dezvoltă afacerile de publictate ale companiei pe care o conduce, inlcuzând pe lista de cienți coprorații ca Colgate-Palmolive, Phillip Morris, Danone, Mercedes, Ford, CME, United International Pictures, precum și clienți români din mediul privat și de stat, ca Banca Țiriac, FC Dinamo, Guvernul României, Președinția României, Ministerul Muncii și mulți alții. După desprinderea de grupul MediaPro, își fondează propria agenție de publicitate, incluzând pe lista de clienți din mass media BBC, Miramax, EuropaFM, PrimaTV, Național TV și companiile din Centrul Media Național, companii din grupul Intact și numeroase televiziuni și ziare locale, dar și clienți din alte domenii, ca AGIP, ORKLA, Heinkel, TNT, BMW, European Drinks, Stalinskaya, Rovere Mobili, Romina Kids Furniture, Moore Stephens, Volumetric și alții. Ca broker de afaceri certificat internațional, intermediază achiziții și fuziuni de ziare, radiouri și televiziuni în România și participă la proiecte de marketing investițional și achiziții în mai multe țări din Europa. Începând din 2015, Călin-Liviu Georgescu creează mai multe publicații și rețele de publicații online, îar în 2016 lansează proiectul de rețea Știri Onilne TV, un grup mass media care integrează publicații online, radio, televiziune, magazine online și editare de carte, companii care se vor lansa succesiv până la finalul acestui an.

Articole similare