Dublul standard, bată-l vina!

Dublul standard, bată-l vina!

Am urmărit cu atenție recentul scandal și indignarea produse la noi de noua lege a învățământului din și nu mă pot opri din a face o paralelă cu scandalul “Kaufland” din Târgu Secuiesc.

Evident, nu mi se pare normal ca un cetățean al oricarei tări să nu cunoscă limba oficială a țării respective. Atunci când un stat atribuie cetățenia sa unui străin, îl supune unei examinări care cuprinde, printre altele, limba oficială și istoria. Atunci, ce este așa deplasat să avem exact aceleași pretenții de la cetățenii prin naștere?

Lăsând la o parte acest aspect, o persoană care nu cunoaște limba oficială a statului în care trăiește, ci doar limba unei minorități regionale, își taie singură craca de sub picioare. Se condamnă singură la marginalizare și își limitează viața la regiunea în care s-a născut, în orice altă regiune nefiind angajabilă. Ar fi, scuzați-mi expresia, un “ra–t într-o căldare”. Iar dacă problema se generalizează în regiunea respectivă, întreaga regiune este condamnată la sărăcie prin îngreunarea sau chiar întreruperea de facto a relațiilor economice cu restul țării. Desigur, fiecare cetățean de altă etnie decât cea majoritară are dreptul de a-și păstra și perpetua cultura și identitatea, iar statul trebuie să fie garantul acestui drept. Dar asta nu înseamnă învățământ în limba maternă, așa cum este acesta reglementat la noi. Este o inepție.

Este o prostie să predai întreaga programa școlară în limba maternă, iar limba oficială a statului să o predai ca limbă străină. Așa ceva nu se întâmplă în nicio țară civilizată. Programa școlară trebuie predată integral în limba oficială a statului, iar limba maternă să fie predată suplimentar, ca materie de sine stătătoare, în regiunile respective. Nici măcar nu ar trebui organizat examen la limba maternă. Ține de conștiința fiecărui etnic cât de bine își învață propria limba materna. Statul nu are niciun interes să verifice acest lucru.

Cred că pentru Ucraineni, situația din regiunea pe care ei o numesc Transcarpatia este identică cu cea de la noi, din Ținutul Secuiesc. Ar trebui să înțelegem acest lucru și să ne ferim în a aplica un standard dublu. Știu că este greu să privești obiectiv atunci când una din minoritățile în cauză este chiar a ta, dar haideți să fim corecți: noi și ucrainenii avem aceleași probleme cu minoritățile etnice. Ei au aplicat o soluție diametral opusă față de noi. Obiectiv vorbind, ambele soluții sunt fundamental greșite. Dar dacă ar trebui sa aleg între doua rele, nu sunt foarte sigur ca aș alege-o pe-a noastră.

Dan Fleșariu