Publicitate

Jeep

Dai în mine, dai în șpăgi și limuzine. Sau de ce nu are cine ”să-i bată” pe Antena3 și RomâniaTV

Imediat după ce Liviu Dragnea și-a amuțit susținătorii și și-a inflamat detractorii cu Ordonanța Amnistiei, a și reapărut unul dintre subiectele preferate ale cetățeanului ”de dreapta”: închideți Antena 3 și România TV!

Subiectul reapare ca urmare a inexplicabilei (vorba vine!) opțiuni editoriale ale celor mai vizionate televiziuni de știri din România: atât Antena 3, cât și România TV, au decis, nu doar să susțină Ordonanța lui Dragnea (evit, după cum se vede, numele Grindeanu, nefiind relevant, așa cum chiar Dragnea și-a dorit) dar chiar să facă tumbe editoriale (și de logică) riscante pentru a explica telespectatorilor de ce Ordonanța este ”benefică”.

Și, așa cum se întâmplă, de obicei, în România, atunci când opinia publică are o opinie diferită față de a realizatorilor Antena 3 și România TV, audiența celor două televiziuni, în loc să scadă, crește.

Însă creșterea nu este suprinzătoare, ci doar logică. Românul nu-i american. Latin, sucit, pasional, românul nu respinge sursa care îi contrazice opiniile, cum ar face anglo-saxonul sau neamțul, ci, masochist, frecventează încă și mai dihai acea sursă, parcă pentru a-și alimenta indignarea și a se enerva și mai rău.

Apoi, enervându-se cât poate duce, pleacă, într-un târziu, de pe Antena3/RomâniaTV, în căutarea unei stații TV care să-i exprime, pe deplin, indignarea. Și, evident, nu o găsește, toate celelate televiziuni (la un loc, sau separat), neizbutind să exprime cu forță, tupeu și energie ideile care ar satisface indignarea românului. Frustrat fiindcă se simte neexprimat, românul se duce pe Internet, căutând răzbunare: închiderea televiziunilor care l-au contrariat!

Cum acest parcurs al telespectatorului, de la indignare la răzbunare, nu are loc pentru prima dată în istoria recentă, se naște întrebarea: de ce ”banii”, finanțatorii, capitaliștii care susțin ideile ”de dreapta”, ale opoziției și ale Președintelui Iohannis nu izbutesc deloc să ”producă” o televiziune care să aibă un impact în audiență și, consecutiv, în opiniile publicului larg din România? Și, în ultimă instață, să devină o contrapodnere serioasă și credibilă la Antena3/RomâniaTV?

Oare nu mai sunt dezvăluiri de făcut privind corupția ”de stânga”? Oare nu se mai găsesc realizatori TV de talent care să ”meargă la inima” publicului? Oare nu sunt bani pentru a-i motiva pe acești realizatori? Nu mai sunt manageri în mass media care să transforme o televiziune într-o afacere profitabilă și la vedere?

Desigur că toate acestea există. Există și oamenii, precum există și infrastructura tehnică. Totuși, Digi 24, B1TV, Realitatea TV, nu izbutesc să relizeze, nici separat, nici toate împreună, măcar jumătate din audiența Antena3.

Iar explicația nu trebuie căutată în lipsa resurselor, ci în lipsa voinței sincere a ”anticorupților” de a se angaja, cu adevărat, până la capăt, în lupta anticorupție, singurul subiect care, dacă ar fi preluat de către niște adevărați jurnaliștide televiziune, ar putea eroda soclul binomului mass media Antena3 / RomâniaTV.

Cu alte cuvinte, eroii anticorupției, nu se pot angaja total în ”luptă”, fiindcă atunci, chiar ei, nepătații, ar deveni subiectele dezvăluirilor televiziunilor pe care le finanțează. De fapt, corupția transpartinică și transinstituțională, a devenit atât de prezentă, încât, în mod paradoxal, nu au mai rămas să lupte împtriva corupției decât chiar corupții, fiindcă ei sunt singurii care mai au resurse de bani și putere.

Acesta este motivul pentru care Antena3/RomâniaTV zburdă nestingherite în topul audiențelor: celelalte televiziuni nu fac decât să lupte pentru o cauză în care, dacă ar crede sincer, ar trebui, înainte de orice, să-și dea patronii și finanțatorii pe mâna poliției.

Călin Georgescu

Citește în ȘtiriOnline.TV