Publicitate

Jeep

Cum se poate schimba ”personalitatea” românului

Cuvântul ”” e jucăuș în limba română, nu-i ușor de prins în sensul lui original. La noi, un intelectual cu notorietate este ”o ”, un tupeist ”are ”, iar un fățarnic are ”mai multe personalități”. Adesea confundată cu ”ego-ul”, personalitatea este , de fapt, ”caracterul” omului, forma distinctă, adânc impregantă în ființa sa, care îl deosebește de ceilalți, sau cum spune DEX ” Ceea ce este propriu, caracteristic fiecărei persoane și o distinge ca individualitate conștientă și liberă”.

Definită astfel, personalitatea ar trebui să fie de neschimbat, permanentă. În realitate, începând din 1890, de când psihologul William James a spus că ”personalitatea este din lut”, sugerând că poate fi modelată, s-a ajuns la înțelegrerea conceptului de personalitate de azi, unde ”personalitatea” nu mai este nici măcar din lut, ci este ”fluidă”, putând fi modificată cu ușurință.

Studii recente arată că aproape 90% din succesul în societate și din starea de fericire a omului vine din felul cum interacționează cu alți oameni, ceea ce înseamnă că, de fapt, personalitatea este cea care determină succesul, sau insuccesul, fericirea sau nefericirea. Astfel modelarea, sau auto-modelarea personalității poate juca un rol esențial în felul în care trăim, în calitatea vieții și în trăirea sentimentului de împlinire personală.

Iată aici doar trei din exercițiile care dau rezultate când vrei să-ți modifici comportamentul, ”comportamentul” fiind, după cum se știe, ”unealta” cea mai la îndemână cu care poți să îți ”modelezi” personalitatea:

1. Încearcă se devii un excelent ”ascultător”. Concentrează pe ascultarea cu adevărat a ceea ce au alții de spus și oferă-le sentimentul că sunt auziți și înțeleși. Nimic nu apropie mai mult două persoane decât sentimentul că se înțeleg profund și complet unul pe altul. Oferă-i celuilalt atenția ta completă, și nu doar de fațadă, străduiește-te să ”auzi” ce are de spus și să empatizezi cu mesajul său. Psihologii afirmă că acest exercițiu te transformă în mod profund, în bine, ca om. Într-un fel, este un fel de exercițiu în ”arta compasiunii” din budism, unde ”compasiunea” nu este văzută ca ”milă”, ci ca identificare cu personalitatea celuilalt, pentru ca astfel să te îmbogățești prin experiența lui.

2. Străduiește-te să citești mai mult și să înveți lucruri noi. Nu există o cale mai simplă de a retrăi experiențe umane și revelații sufletești decât cititul. Citind, ne modelăm personalitatea aproape fără să ne dăm seama, astfel încât alegerea cărților bune devine esențială, fiindcă, de fapt, devenim ceea ce citim. Dacă vrem să devenim mai buni, trebuie să începem să citim cărți mai bune, e simplu. De aceea, ca să accesezi substanța profundă și valoroasă a sufletului tău și să o scoți la lumină, poți începe de unde ești, citind cărțile pe care le consideri acum accesibile, pentru ca, mai apoi, cu timpul, de la carte la carte, să mergi spre subiecte și o literatură mai substanțială, mai de calitate. Când nu știi ce cărți să alegi, alege clasici. O listă a celor mai importante 100 sau 1000 de cărți, sau ”cărți de citit într-o viață” poți găsi oricând pe internet. Acest exercițiu îți dă posibilitatea să interacționezi cu oamenii la un cu totul alt nivel, să îi înțelegi mai bine și, la rândul tău, să te faci mai bine înțeles.

3. Descoperă-ți, cultivă-ți și exprimă-ți umorul, starea de ”joacă”. Atunci când nu te mai iei pe tine însuți chiar așa de ”în serios”, nu doar că devii imediat o persoană mai agreabilă, dar te deschizi către alt tip de comunicare, mai liberă, mai sinceră și mai completă, care poate face minuni pentru ”felul tău de a fi”. Și nu doar felul de a fi și de a te comporta între între oameni, ci și mai adânc, pentru bucuria ta de a trăi. Când permiți umorului tău să iasă la iveală, se spune că intri într-un teritoriu nou, care duce către descoperirea (sau re-descoperirea) copilului tău interior. Profesorul și eseistul olandez Johan Huizinga observa diferența esențială dintre ”joc” și ”joacă”: jocul este limitativ, restrictiv, are reguli și finalitate, având ca scop câștigarea ”partidei”, în schimb ”joaca” nu are reguli, nu are scop, fiind expresia cea mai profundă a libertății și personalității umane. Deci, mai puțin ”joc” și mai multă ”joacă”.

Filosofii și sociologii au încercat, nu de puține ori, să identifice o ”personalitate”, o tipologie a românului, un ”caracter” inconfundabil și imuabil care trece peste veacuri, dar cu rezultate aproximative, incomplete, adesea. Dar iată că, în lumina celor de mai sus, devine din ce în ce în mai important, nu ”cine și cum suntem de fapt”, ci ”cine vrem și cum vrem să devenim” ca oameni și, în sens mai larg, ca națiune. Cu siguranță, avem datele ”de bază”. Dar suntem pregătiți și, mai ales, ne dorim cu adevărat să devenim ”cea mai bună versiune de români posibilă”?

Călin Georgescu

Director Fondator WORKSHOP ROMÂNIA

Citește în ȘtiriOnline.TV