În ce situații este permis să folosim sarcasmul

Calin Georgescu
Calin Georgescu
Calin Georgescu

Mă întreabă un comentator care mi-a citit reacția (nervoasă) la un text de Guran dacă cred că Moise Guran este ”mediocru și primitiv”. Habar n-am, nu-l cunosc pe domn, poate era supărat când a scris, sau poate avea o zi proastă, cine știe. Un om e ca spița de la bicicletă, e când sus, când jos, dar de mers, merge înainte, chiar și fără s-o știe. Așa și Guran. Poate persoana este în evoluție și textul ăla vine dintr-un paleolitic al ideilor, nu exclud. Dar nu-i grav. Va evolua, se va trezi, sau poate nu, cui îi pasă? Însă eu, fiindcă i-am citit un text, mi-am format deja o părere despre atitudinea intelectuală & morală exprimată de individ, iar acea atitudine, da, este de joasă speță, în opinia mea. Ăla care spune că nația română e mediocră și primitivă trebuie sancționat, ca un minim, cu un sănătos și energic ”hai sictir!”, nu de alta, dar nația nu sunt ăia pe care e supărat Guran, ci nația suntem noi, toți, jdemii de milioane de oameni, familii, creiere și suflete, de la începutul timpurilor și până azi, avem cimitire, monumente, eroi, martiri, genii, domni, doamne, idioți, trădători, lepre, deh, ca oamenii, și mai așa, și mai altminteri. Ba mai mult, nația îl include chiar și p-ăla de-o înjură, așa că stupidul se scuipă pe sine când scuipă pe nație. Mai pe emoție-așa, nu este exagerat nici să zic că toți suntem rude, măcar cultural și spiritual, dacă nu chiar genetic, și mă opresc aici, ca să nu mă-ntind cu explicațiile la Nistru pân-la Tisa. În ceea ce privește utilizarea publică a sarcasmelor, a cinismelor, satirelor, ironiilor (și, la exasperare, chiar și a porcoșeniilor), regula (mea) e așa: este la liber despre Stat, conducerea Statului, politicieni, celebrități și, în general, la liber despre oricine care are și își folosește imaginea publică pentru a comunica ceva națiunii. De aceea, reacțiile și comentariile de orice fel la orice mesaj, text sau atitudine publice sunt legitime, necesare și sunt un factor de progres sănătos. Însă maaare atenție la utilizarea cinismelor, a sarcasmelor și a altor unelte de amuzament literar în legătură cu oameni vii, popor și națiune. Cred că o persoană publică de calitate are, din instinct, din reflex, din construcție, o decență a exprimării, o autocenzură pozitivă, un control automat al sensului cuvintelor atunci când zice ceva de națiunea română, dacă nu din altceva, măcar din simpla evidență că, dacă dă în națiune, dă în mă-sa, ta-su, bunică-su și așa mai departe. N-am găsit decența asta la textul lui Guran așa că, la mine în catastif, individul e trecut la ne-stimabili. Miroase a activist.

Călin Georgescu


stiri online tv logo
Stiri Online TV | Breaking News & Editorial este ziarul online de știri și editoriale fondat în noiembrie 2016 și condus de Călin-Liviu Georgescu. ȘtiriOnline.TV este parte e rețelei de ziare și reviste online ȘTIRI ONLINE TV NETWORK, rețea aflată deasemenea în proprietatea lui Călin-Liviu Georgescu. Pe lângă ȘtiriOnline.TV, rețeaua mai include următoarele ziare și reviste:

NAȚIUNEA ROMÂNĂ - natiunearomana.ro | Ziar de știri opinie politică
VEDETE TV - vedete.tv | Revistă de celebrități și știri mondene
WORKSHOP ROMÂNIA - workshopromania.ro | Revistă de educație și dezvoltare personală
SUDUL CAPITALEI - sudulcapitalei.ro | Ziar de știri locale din București
MAGIA ROMÂNIA - magiaromania.ro | Revistă de spiritualitate contemporană
SCÂNTEIETORUL - scanteietorul.ro | Revistă de satiră și pamflet politic
BULĂ SE ÎNTOARCE - bulaseintoarce.ro | Revistă de umor

Pe data de 4 Mai 2018, Călin-Liviu Georgescu va lansa televiziunea online STIRI ONLINE TV, o televiziune de talk-show, reportaje live și programe de utilitate, care conține 100% programe și producții originale.

Se află în pregătire documentația pentru obținerea licenței de televiziune, pentru ca ȘTIRI ONLINE TV să debuteze pe rețelele de cablu în iarna anului 2018.


Călin-Liviu Georgescu este om de afaceri în mass media, cu o biografie profesională în de peste 25 de ani. Cu o diplomă în Comunicații Audio-Vizuale a Universității de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L.Caragiale”, Călin-Georgescu a intrat inițial în domeniul creației de publicitate și apoi a debutat în managementul de top ca director al agenției multinaționale de publicitate, Young & Rubicam Advertising, filiala din România. Având ca și principal de client din mass media pentru branding, creație și promovare companiile grupului MediaPro, Călin-Liviu Georgescu realizează mesajele și marketingul care au făcut din ProTV, ProFM, AcasăTV, ProTV Magazin, Ziarul Financiar, Playboy, MediaPro Pictures și altele, lideri de piață și notorietate de azi. În paralel, dezvoltă afacerile de publictate ale companiei pe care o conduce, inlcuzând pe lista de cienți coprorații ca Colgate-Palmolive, Phillip Morris, Danone, Mercedes, Ford, CME, United International Pictures, precum și clienți români din mediul privat și de stat, ca Banca Țiriac, FC Dinamo, Guvernul României, Președinția României, Ministerul Muncii și mulți alții. După desprinderea de grupul MediaPro, își fondează propria agenție de publicitate, incluzând pe lista de clienți din mass media BBC, Miramax, EuropaFM, PrimaTV, Național TV și companiile din Centrul Media Național, companii din grupul Intact și numeroase televiziuni și ziare locale, dar și clienți din alte domenii, ca AGIP, ORKLA, Heinkel, TNT, BMW, European Drinks, Stalinskaya, Rovere Mobili, Romina Kids Furniture, Moore Stephens, Volumetric și alții. Ca broker de afaceri certificat internațional, intermediază achiziții și fuziuni de ziare, radiouri și televiziuni în România și participă la proiecte de marketing investițional și achiziții în mai multe țări din Europa. Începând din 2015, Călin-Liviu Georgescu creează mai multe publicații și rețele de publicații online, îar în 2016 lansează proiectul de rețea Știri Onilne TV, un grup mass media care integrează publicații online, radio, televiziune, magazine online și editare de carte, companii care se vor lansa succesiv până la finalul acestui an.

Articole similare