Publicitate

Jeep

Ce scria Pleșu la Mineriadă: ”Să arătăm că putem fi nobili”.

”Să arătăm că putem fi nobili”. Pe 14 iunie 1990, în plină Mineriadă, Andrei Pleșu lua forma recipientului în care era pus să scrie și cerea reconciliere cu comuniștii lui Iliescu deoarece: ”fără puterea de a ierta ne vom pierde într-un îndreptățit întuneric”. Apoi, ne-au înnobilat minerii cu bulanele, de ne-au reconciliat mințile din cap. De citit.

De citit, deasemnea, textul scrisorii prin care Andrei Gabriel Pleșu îii cerea lui Nicolae Ceaușescu ”reabilitarea” după scandalul ”transcedentalilor”:

”Stimate tovarase Secretar General
………
”Sunt perfect constient ca – potrivit recentei expuneri a Presedintelui tarii la Plenara largita a C.C. al P.C.R. din 1 iunie a.c. – trebuie sa facem totul pentru a preveni manevrele celor care, la adapostul unor manifestari sectante, “vor sa abata omenirea de la problemele majore – fundamentale ale lumii de azi”. Vreau sa sper ca punandu-se in cumpana bunele mele intentii, activitatea mea de pana acum pe de o parte si, pe de alta, lipsa de vigilenta de care am dat dovada, Conducerea de Partid si de Stat va socoti ca imi poate acorda sansa sa ma reabilitez, pentru a contribui pe mai departe – dupa puterile mele – la edificarea culturii romanesti contemporane. Va multumesc,

Andrei Gabriel

3 iunie 1982 ”

 

Citește în ȘtiriOnline.TV