Publicitate

Jeep

Ce facem atunci când majoritatea din Parlamentul European este în minoritate în România?

Evenimentele din România sunt un bun exemplu pentru impasul în care se găsește democrația europeană atunci când partidul care deține majoritatea în Parlamentul European se află în minoritate în Parlamentul unei țări europene. Cine deține, în acest, caz, puterea în acea țară? Majoritatea din Comisia Europeană sau majoritatea din parlamentul național?

În România, răspunsul este evident. Dacă românii au proasta inspirație să voteze alt partid decât cel care deține puterea în UE, în secunda următoare întreaga națiune se trezește în fața unui teribil inamic, un inamic puternic, care va face totul pentru a ”remedia” votul și a ”alinia” voința națiunii la voința politică a partidului care conduce Comisia Europeană.

Și care partid de la noi se poate bate de la egal la egal cu uriașa forță a unei corporații politice cu resurse financiare și de influență nelimitate, așa cum este acum Partidul Popular European astăzi?

Care partid național se poate măsura cu un partid european care deține controlul (mai ocult, sau mai la vedere) asupra tuturor instituțiilor de forță de la noi?

Partidul Popular European este creștin-democrația europeană, o forță politică căreia fiecare european îi datorează de două ori respect: pentru că a stârpit comuniștii din Occident și pentru că inițiat Uniunea Europeană.

Dar acest respect se transformă în opusul său, atunci când Partidul Popular European se comportă ca un al doilea PCUS (Partidul Comunist al Uniunii Sovietice), ca un partid-stat cu tentacule transnaționale, care face, în mod voit, confuzie între agenda partidului și agenda guvernului din orice țară a Uniunii.

Tocmai din cauză că întreține această confuzie, PPE are o proastă reputație la noi, reputație proastă care se transferă direct asupra activiștilor de frunte ai PPE în România, PNL și Johannis.

Și chiar dacă, acum 70 de ani, Partidul Popular European a inițiat procesul de formare a Uniunii Europene, asta nu înseamnă că este sau se poate substitui Uniunii Europene.

Totuși, chiar acum, în România, exact asta face.

Cine apreciază nivelul de corupție dintr-o țară europeană? Uniunea Europeană, pe baza legilor Uniunii, sau Partidul Popular European, pe baza interselor sale politice de moment din acea țară?

Cine poate opri Partidul Popular European să transforme o justificată și necesară luptă anti-corupție într-o armă politică de control a vieții politice din țările Uniunii, așa cum se întâmplă, acum, la noi?

În acest moment, nimeni.

De aceea, într-un viitor care sper să vină cât mai repede, Partidul Popular European  trebuie să învețe să se mulțumească la a influența democrația românească doar la nivelul la care îi permit rezultatele în alegeri ale afiliaților săi din România: PNL, UDMR, PM (și, în curând, sunt sigur, USR).

Altfel, Partidul Popular European va guverna România oricine ar câștiga alegerile din România. Aceasta era ideea aderării României la UE? Aceasta este Uniunea Europeană pe care ne-o dorim?

Încerc, din toate puterile, să cred că nu.

Călin Georgescu

Fondator, director

Citește în ȘtiriOnline.TV