Publicitate

Jeep

Casa boierească COSTA-FORU: de vânzare acum la preţ de ocazie imobiliară!

Ştiri Online TV vă prezintă o foarte intersantă OFERTĂ IMOBILIARĂ, pentru una din cele mai frumoase clădiri din Bucureşti: casa boierească COSTA-FORU.

Amplasată ULTRACENTRAL, pe Dealul Mitropoliei Nr.7, casa este unicat şi reprezentativă, fiind ideală pentru a găzdui sediul central al unei bănci sau al unei corporaţii.

Alternativ, casa este perfectă pentru o familie care preferă unicitatea şi luxul aparte oferit de arhitectura vechilor case boiereşti, în locul uni vile mai moderne dar standard.

Cumpărătorul întreprinzător poate folosi chiar şi curtea din spatele casei pentru a completa şi adăuga valoare spaţiului ultracentral, ridicând o construcţie uşoară din sticlă şi aluminiu, pe 4 sau 7 niveluri, construcţie care poate fi exploatată mai apoi în diverse feluri.

Casa COSTA-FORU are 1340 mp construit, 1000 mp util, pe 3 niveluri (Parter+Etaj+Mansardă), la care se adaugă un subsol tehnic. Casa beneficiază şi de o curte de 300 mp în spate, cu ieşire spre Strada Ienăchiţă Văcărescu.

Casa COSTA-FORU are o amprentă la sol de 280 mp, suprafaţă care se regăseşte (cu variaţii date de amplasarea în pantă a casei) pe fiecare nivel.

Detalii şi info legate de vânzare: 0755.903.903, email: calingeorgescu@yahoo.com

Istoria Casei Costa-Foru

(monument istoric) construita in 1894 de catre arhitecul francez J. E. D’ Alfonce de St. Omer (faimos in Bucurestiul sfirsitului de secol) pentru o familie mononucleara cu multi copii, se intinde pe doua strazi: fatada principala este pe dealul Mitropoliei/Patriarhiei in stilul frantuzesc al unui “hotel particulier” de la sfirstul sec. XIX, cu registrul principal definit de tema ferestrelor colosale de la piano nobile al salonului casei, accentuate de lucratura decorativa in fer forgé. Monumentalitatea ferestrelor sugereaza deja din exterior spatiile suprainaltate ale etajului de reprezentanța. Sub registrul ferestrelor salonului, un alt rind de ferestre executate in acelasi stil corespunde etajului principal de locuit. La mansarda se vad ferestrele ultimului etaj, locuit de copiii casei.

Fatada principala ascunde celelate doua etaje ale casei, vizibile doar la fatada din curtea casei; denivelarea celor doua elevatii se datoreste constructiei casei in coasta/panta dealului Mitropoliei/Patriarhiei. Aceasta particularitate de constructie a asigurat cladirii o soliditate structurala verificata la cele doua importante cutremure din sec. XX cind nu s-au notat stricaciuni semnificative.

Casa a fost modificata in anii ’30 ai secolului trecut datorita in principal planului de sistematizare al dealului Patriarhiei care a alineat fatadele caselor si a eliminat scara originala de intrare, exterioara.

In interior, caracteristica principala a arhitecturii (rezolvata cu clasa si sobrietate de arhitectul St. Omer), este spatiul generos si elegant care te intimpina la intrarea in casa, foarte bine luminat natural din ambele directii ale fatadelor. Tavanele incaperilor de reprezentanta sint decorate cu stucaturi, cadrele usilor au frontoane sculptate, scara principala este pardosita cu marmura de culoare deschisa/ alba si rampa scarii care defineste spatiul hallului central este facuta din fer forgé (in acelasi stil cu ferestrele de pe Dealul Patriarhiei, dar folosind un modul care se repeta, format din initialele stapinei casei in monogram), pardoselile sint din battuto (stil italienesc) si din placi de gresie in motiv optic; numeroase sobe de cahle se afla la toate etajele: unice si foarte valoroase sint cele doua chemineuri din salon, importate din Franta la timpul constructiei casei. Exista si calorifere la fiecare etaj, intr-un alt sistem de incalzire paralel.

Un amator cultivat va intelege potentialul casei, mai ales forta arhitecturii sale clasice, elegante si impunatoare, care nu se faramiteaza in bibiluri si kitsch.

O restaurare conceputa in spiritul ei ar putea sa o scoata la iveala fara eforturi mari de stil. Iar reparatiile si modernizarea necesare sint in primul rind legate de inlocuirea invechitelor retele de apa, electricitate si incalzire.

Din 1894 si pina in 1935, casa a fost locuita de comanditarii casei, Maria Costa-Foru Paspati, (nepoata bancherului bucurestean Christoph Zerlenti) si C.G. Costa-Foru (fiul primului rector al Universitatii din Bucuresti, ministru de Justitie in timpul domnitorului A.I.Cuza), impreuna cu copiii lor. Printre vizitatori se numara I. Slavici, Stefan O. Iosif, Gala Galaction, David Emmanuel, si, la alta generatie, Dimitrie Gusti, Mircea Vulcanescu, Dinu Noica, H. H. Stahl, si altii.

Detalii şi info legate de vânzare: 0755.903.903, email: calingeorgescu@yahoo.com

Citește în ȘtiriOnline.TV