Acolo unde mămăliga explodează civilizat

Acolo unde mămăliga explodează civilizat

Jean Paul Sartre a zis-o cel mai bine: ”Tout existant naît sans raison, se prolonge par faiblesse et meurt par rencontre.”– Tot ce există nu are sens, continuă din slăbiciune și moare din întâmplare. Așa și la noi. Corupția nu are niciun sens, continuă din inerție și va dispărea numai din întâmplarea că , într-un moment de trufie golănească, a ținut morțiș să impună o lege împotriva sensului vremurilor.  Ducă-se.

Sunt unul dintre cei care cunoaște bine, atât capitalismul ”original”, cât și capitalismul creat de comuniști. Pentru mine, între capitalismul conectat și inspirat direct de la sursă și un capitalism original, à la Iliescu, sau à la Dragnea, eu nu am alegere. Pentru mine, capitalismul lui Dragnea înseamnă gărdulețe verzi la spații verzi, provinicialism metropolitan și manele de ziua Națională. Nu mai vreau așa. Vreau Wagner, Metallica, Sex Pistols, futui. Vreau tot ce nu vrea Dragnea. Că, până la urmă, Caragiale a emigrat la Berlin, nu în Teleorman. ”Mie dati-mi străzi pavate, Măturate, Dati-mi cinematograf!” vorba lui Topârceanu. Nu mi-e teamă de un salam importat, mi-e teamă de un Salam care cântă.

Mai teamă îmi era dacă Dragnea se abținea acum de la Ordonanța 13 și câștiga timp să folosească bugetul statului pentru a-și restaura influența toxică și revanșardă în fiecare cătun din țară, restaurând și capsomanii cu epoleți, primarii analfabeți și șpaga la birt. Nu mai este cazul. Dragnea, și tot ceea ce reprezintă el, ține de trecut. Schimbarea inițiată de pulimea care crede că banca și corporația nasc pui vii numiți account executive este, mi se pare mie, ireversibilă.

Din păcate, schimbare cea mare, instaurarea definitvă a ”occidentalismului” nu va veni fără suferință, iar cei vor suferi vor fi, ca întodeauna, cei care, prin educație (sau lipsa ei), mentalitate sau vârstă sunt legați iremediabil de trecut. Pentru ei, aceasta este, cu adevărat un mare ”ghinion” (ca să citez un clasic). Însă, din perspectivă istorică, se putea și mai rău, așa cum s-a văzut că a fost posibil data trecută, când nu ne-au ocupat corporațiile, ci rușii. Această nouă inginerie socială va fi inginerită de campionii civilizației și va fi, așadar, umană. Blândă, ca primăvara românească. va exploda .

Nu ar fi însă drept să punem declasarea și scurtera duratei de viață prin sărăcie a populației needucate și îmbătrânite de la noi doar pe seama occidentului care își impune acum și la noi pragmatismul notoriu. De fapt, chiar oligarhia de extracție comunistă, coruptă, autohtonă, cea care se opune acum schimbării, este cea care a adus și apoi a ținut populația într-o sărăcie vecină cu moartea.

Așa cum văd eu lucrurile, ăia de la Cotroceni ar trebui să fie primii care să protesteze în Piața Victoriei. Faptul că, acum, tocmai săracii țării sunt cei care îi susțin pe cei care i-au sărăcit, mi se pare de neconceput, și accept acest fapt doar pentru că îl văd cu ochii mei și pentru că știu că sechelele sărăciei includ și gândirea tulbure, ba chiar absența totală a ei. Mi se pare, la nivel social, un caz tipic de victimă care se atașează de criminal.

Dar cine sunt ”ocupanții” de azi? Nimeni alții decât cei pe care i-am admirat dintotdeauna și îi admirăm și azi din răsputeri. Admirăm guvernarea lor, societatea, economia, tehnologia, stilul de viață, străzile și mașinile pe care le fabrică, pe scurt, admirăm la ei tot, mai puțin femeile, poate singurul domeniu în care țara noastră mai poate revendica un loc în topul civilizației europene.

Cei care ne ocupă ne sunt, așadar, deosebit de familiari, și acum îi putem numi și pe nume, mai ales că, din puncte de vedere economic, ne-au ocupat deja: Olanda, Austria și Germania (investiții directe, conform BNR). Lista este puțin mai lungă, dar fiindcă aceste trei state reprezintă, cumulat, două treimi din volumul a investițiilor în România, zic să ne oprim la ele, ca fiind cei care, de mâine, vor decide cine suntem și cum să trăim.

Bucuroși le-om duce toate. Nu-mi doresc decât ca civismul pulimii să rămână vigilent și când vom fi sfătuiți să completăm naționalitatea în CV-uri la rubrica ”hobby”.

CG