Douăzeci de mii de euro amendă pentru participarea la protestele din Piața Victoriei din 10-12 august

Douăzeci de mii de euro amendă pentru participarea la protestele din Piața Victoriei din 10-12 august

TV – Aflu de la agențiile noastre de știri că unii cetățeni care au fost protest au depus plângeri împotriva jandarmilor. Mie, asta mi se pare și bizar și prostesc. Cum, în fața legilor României, ABSOLUT TOȚI participanții la protestul din weekend se aflau la un miting ilegal, neautorizat, neorganizat, neasumat juridic de vreun organizator, miting care tulbura liniștea și ordinea publică, avem de-a face cu aproximativ 100 de mii de contravenienți la Legea nr. 61/1991, modificată și republicată în 18 august 2000, care la Articolul 2, paragraful 1, zice, încadrând destul de complet, zic eu, natura protestelor din weekend: ”săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi, obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora sau a instituțiilor publice […] se sancționează cu închisoare contravențională de la o lună la 6 luni sau cu amendă de la 200.000 lei la 1.000.000 lei”.

Ba mai mult. Chiar dacă, să zicem că mitingul ar fi fost asumat, organizat și autorizat, ăia care strigau ”muie” sau aveau pancarte cu ”muie” (cum sună asta, ”pancarte cu muie?!) tot intrau sub incidența legii, căci, principiile de drept zic că ”ordinea publică reprezintă un ansamblu de norme juridice care stau la baza funcționării unui stat de drept și dispozițiile cu caracter de ordine publică, ce privesc în special ordinea politică, economică și socială au un caracter imperativ și nu pot fi înlăturate prin convenții particulare”.

Adică nici măcar dacă te-ai organizat anume ca să strigi ”muie” n-ai voie să strigi ”muie”. Nu doar că nu-i frumos, nu doar că este imoral (imaginează-ți că unul din copiii aduși la protest își întreabă părinții, mami, tati, ce-i aia ”muie”?) dar este și ilegal, slavă Domnului!

D-aia zic că cei care depun plângeri se autodenunță, practic. E ca și cum s-ar plânge că au fost sancționați fiindcă au încălcat legea, ca hoțul care-l dă în judecată pe polițist fiindcă l-a prins asupra faptului. Deci, boi.

În România mea, o țară unde cetățenii și instituțiile cunosc și respectă legea, plângeromanii ar fi plecat acasă cu o amendă de jumătate din minim, conform legii, adică 100 de mii de RON de căciulă. Asta în onoarea și respectul celorlalți cetățeni, care n-au participat la un protest ilegal, care respectă legea, ca să-și mai scoată și ei ceva din banii pe care i-au cheltuit de la buget cu sutele de jandarmi și resurse angrenate ca să țină manifestația ilegală sub control.

Deci, hai cu civilizația, hai cu ordinea, hai cu responsabilitatea individuală (stai așa, astea nu-s valori USR-PNL-CIOLOȘ-IOHANNIS? Păi cum dreq?) și mai încet cu politica și activiștii, că nota de plată pentru distracția voastră vine și pe taxele mele, un mic burghez civilizat, respectuos și norocos că trăiesc în România și că e democrație, de-bine-de-rău (că avem partide și alegeri, ăsta nu-i puțin lucru). Păi, eu n-am fost la party-ul ăsta, de ce să iau bilet și mai ales de ce să-l plătesc și pe-al vostru?.

Să plătească cine-a comandat și a mâncat bulane, nu eu.

Călin-Liviu Georgescu